Változás

2022.07.07. 13:32

Öt év után emelték a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások díjait Halason

Több mint öt év után emelték a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások díjait a városban, erről a képviselő-testület legutóbbi ülésén döntöttek a képviselők.

Pozsgai Ákos

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

A határozat értelmében a szociális étkeztetés 650 forintról emelkedett több, mint öt év után 750 forintra, ami 15 százalékos növekedést jelent. A bentlakásos teljes ellátást érintő díj két év után emelkedett 3000 forintról 3600 és 4000 forintra az ellátási típustól függően, ami 20–30 százalékos emelkedést jelent. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet módosítását az intézményi térítési díjak vonatkozásában a jelenlegi gazdasági helyzet változása indokolta – hangzott el a képviselő-testületi ülésen.

Juhász György képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy olyan szolgáltatások térítési díjait emelték most, amelyek teljes körű ellátást nyújtanak az ellátottaknak.

– A térítési díjak megállapításának két része van, az egyik az intézményen belüli ellátásért fizetett térítési díj, a másik a házi segítségnyújtás térítési díjai.

Utóbbi most nem változott – emelte ki a politikus, aki azt is hangsúlyozta, hogy az intézményen belüli ellátásért minden ellátott csak akkora összeget fizet, amely nem haladja meg a jövedelmének a nyolcvan százalékát, függetlenül a díj mértékétől.

Vízkeleti Szabolcs képviselő azt emelte ki hozzászólásában, hogy a kistérség és a város évtizedek óta nagyon minimális szinten tartja a térítési díjak összegét. Mindig odafigyelt arra, hogy inkább saját forrásból próbálja meg fedezni ezeknek a bentlakásos intézményeknek a működését.

– Az én általam ismert környékbeli intézmények mind sokkal magasabb térítési díjjal működnek, mint a halasi kistérség intézményei – emlékeztetett a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában