Galériával

2022.07.19. 13:55

Felmérik a kecskeméti fák állapotát

Kecskemét közterületein mintegy 70 ezer fa található, melyek alapadatait a város által kétévente készített légifelvétel kielemzése nyomán a térinformatikai rendszer tartalmazza. Szakemberek bevonásával most elindul a fák részletesebb feltérképezése, adatrögzítése, az úgynevezett fakataszter, amiről kedden tartott sajtótájékoztatót Falu György alpolgármester a főtéren.

Horváth Péter

Megkezdték a fák feltérképezését.

Fotó: Bús Csaba

A Városüzemeltetési Kft. végzi a megyeszékhely fáinak folyamatos karbantartását és a fák állapotából adódó veszélyhelyzetek elhárítását. Mivel nincs kapacitás arra, hogy a város területén lévő nagy számú fa állapotát figyelemmel kísérjék, ezért egyszeri felmérést végeznek, és az úgynevezett fakataszter nyilvántartásban feljegyzik a faállomány állapotát, amit átvezetnek a város térinformatikai rendszerébe, így segítve a városfejlesztési és – üzemeltetési munkát – tájékoztatott kedden Falu György alpolgármester.  

A növénydoktorok által végzett részletes felmérés tájékoztatást ad a fák egészségi állapotáról, a víz-és tápanyagigényről, tájékozódnak arról, hogy bármilyen kórokozó vagy kártevő megtámadta-e a fákat, és döntenek a beavatkozásról, valamint a kiszűrik a veszélyes fákat.

Az első ütemben a kiskörút és az azon belüli körülbelül ezer fa felmérése történik meg. A korábbinál részletesebb adatbázis tartalmazza majd a fák pontosított GPS koordinátáit, a fafajt, a törzsátmérőt, a három kategóriába sorolt korbecslést (fiatal, életerős, idős), a vitalitásindexet, a kapcsolódó feladat meghatározását (megmaradó, vizsgálandó, kivágandó) és a fáról készült fotót.

A további szakaszokban a külső településrészek felé haladnak, előnyben részesítve a sűrűn lakott területeket, lakótelepi részeket. 

A teljes felmérés két-három évet is igénybe vehet, de onnantól egyszerűbb a fenntartási tevékenység, a térinformatikai rendszerből a különböző állapotokat leszűrve akár a bejelentéseket is megelőzhetik.

Falu György elmondta, hogy mivel a térinformatikai rendszer adatbázis alapú, az adott ponton található objektumról bármennyi információ megadható és a kinyerhető adatok jól használhatók a várost érintő tervezési munkák esetén is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában