Galériával

2022.07.07. 16:25

Átadták a felújított járási hivatal épületét Baján

Ünnepélyes keretek között átadták Baján a járási hivatal felújított épületét csütörtök délelőtt. Az eseményen részt vett és köszöntőt mondott Kovács Ernő kormánymegbízott, Zsigó Róbert országgyűlési képviselő és dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár. A beruházás megvalósítására a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 186 millió forintot biztosított, melyet a kormány 168 millió forinttal egészített ki.

Márton Anna

Balról: Kovács Ernő kormánymegbízott, dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár és Zsigó Róbert országgyűlési képviselő.

Fotó: Márton Anna

Egy kormánymegbízottnak mi lehet nagyobb álma, mint minden kollégájának olyan méltó körülményeket teremteni, ahol jó dolgozni, és ahol jó ügyeket intézni. Nyolc esztendeje neveztek ki, jó néhányszor jártam itt, és büszkén mondhatom, hogy nagyon sok minden változott – fogalmazott köszöntőjében Kovács Ernő kormánymegbízott.

 Az épület felújítását Zsigó Róbert országgyűlési képviselő rendkívüli módon támogatta.

– Több felújítás is volt az egykori Központi Iskolában. A tetőt is sikerült felújítani, kialakítottuk a kormányablakot, most pedig a négy épület felújításával, ha nem is fejeződik be a folyamat, de nagy lépést tettünk afelé, hogy mindenki, aki ügyet szeretne intézni, az megfelelő körülmények között tudja ezt megtenni. Éppen ezért fontos, hogy a mostani felújítás megtörténhetett. Azt mondhatjuk, hogy jó irányba halad az a munka, amely a kormányhivatalok épített környezetét hivatott megújítani – mondta Zsigó Róbert.

György István államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a közigazgatásban az eredményt az ügyfél-elégedettségben mérik. Amióta modern közigazgatás létezik soha ilyen eredményes tíz évet nem tudhatott maga mögött. 

– Az elméleti elképzelések megjelentek Magyari Zoltán idejében is, de amit az elmúlt tíz év hozott a magyar közigazgatásban, arra nem volt példa Magyarország modern kori történelmében – mondta György István.

A Deák Ferenc utca 11-13. szám alatt álló, XIX. század végén épült épületegyüttesben 1882 és 1992 között Polgári Fiúiskola működött. Az épületben dolgozók közül többen ezen iskola padjait és katedráját koptatták. A négy épületből álló épületegyüttes 2014 évben került el részlegesen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal üzemeltetésébe, majd 2018-ban vált a kormányhivatal a teljes ingatlan vagyonkezelőjévé. 

A város frekventált közlekedési csomópontjában elhelyezkedő örökségvédelmi területen álló épületek revitalizációja 2014-ben kezdődött meg. A KEHOP pályázat feltétel rendszereinek megfelelően elkészültek a területen álló négy épület energetikai felújításának kiviteli tervei. A tervezés folyamán fontos szempont volt, hogy az épületegyüttes örökségvédelmi területen áll, és a „B” épület helyi védett besorolású műemlék. 2021-ben, kormányzati segítséggel többletforrás biztosításával megkezdődött és 2022 júniusában befejeződött a négy épület energetikai korszerűsítése. A helyi védelem alatt álló „B” épületen a homlokzati nyílászárók cseréje és a padlás hőszigetelése valósult meg. 

A másik három épületen Dryvit rendszerű homlokzati hőszigetelő rendszert alakítottak ki, padlás- és tetőszigetelések készültek. Mind a négy épületben a homlokzati nyílászárókat új, korszerű, háromrétegű üvegezésű, faszerkezetű ablakokra és ajtókra cserélték, törekedve a műemléki környezetbe való illeszkedésre. A három hőszigetelt épületben fűtéskorszerűsítés is megvalósult. A korábbi elavult gázkonvektoros rendszerek helyett gázkazánról működő radiátoros, modern kondenzációs központi fűtést építettek ki.  

Az épületekben jelenleg 76 fő dolgozik, a tervezett második ütem (belső felújítás) megvalósulása után kialakítható az integrált járási hivatal, ahol a jelenlegi létszám másfélszeresének tud helyet biztosítani az épületegyüttes. 

Az épületekben a következő szervezeti egységek működnek: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Baja Járási Hivatalának Hatósági Osztálya, Kormányablak Osztály, Gyámügyi Osztály, valamint Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában