Galériával

2022.07.27. 11:25

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének tárlata tekinthető meg Uszódon

A világjárvány után először megrendezett uszódi alkotótábort köszöntötték a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) tárlatával, amelyen a hazai alkotók mellett például erdélyi művészek is megcsillogtatták tehetségüket. Innen a nemzetközti elnevezés, amely alatt országosan 16 kiállítás nyílt vagy fog megnyílni a szervezet következő albumának megjelenéséig.

Gábor János

Bedi Gyula uszódi polgármester (balra) és Viczay Lajos fotóművész a megnyitón.

Fotó: Gábor János

A községháza melletti Kapugalériában hétfőn nyílt kiállítás azokból a művekből, amelyeket a világszövetség beválogatott az éves termést felsorakoztató fotóalbumba. Az összes alkotásnak persze csak egy része tekinthető meg Uszódon, míg a többi alkotás szintén újonnan nyílt tárlatokon szerepel az ország más régióiban, így például a fővárosban, Győrben, vagy dunántúli városokban. Az MFVSZ jubileumot is ünnepel a XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalonnal: Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulója alkalmából a magyar fotográfia kiemelkedő alakja előtt tisztelegnek.

Bedi Gyula uszódi polgármester maga is fotóművész, ráadásul nemzetközi diplomával rendelkezik, de a megnyitón beszélgetve elárulta, hogy ezúttal nem szerepel fotója az MFVSZ új albumában, amiből a kiállítás anyaga származik. A pandémia alatt annyira lekötötték a települési feladatok, hogy – szerinte legalábbis – nem készült bemutatásra érdemes fotója, ám a pályatársak műveit örömmel fogadta a Kapugalériában. 

Emlékeztetett: a tárlattal a visszatérő uszódi alkotótábor művészeit üdvözlik, hiszen a község két teljes éven át nem tudta megszervezni az eseményt. 

Ennek prózai oka az, hogy a tábor bejáratott bázisa a helyi idősotthon, ahová a Covid alatt nem engedhettek be senkit, még a hozzátartozókat sem.

A településvezető hangsúlyozta: az általános (színes és monokróm), illetve a természet kategória mellett 2020–21-ben további három témakörben várt képeket az MFVSZ. A magyar identitás megőrzése – amit a szervezet a fotóművészet egyik kiemelt feladatának tart – ezúttal a Magyar Nemzeti Jelképek szekcióban jelent meg. Külön kategóriát kapott a zsidó származása miatt elüldözött és Amerikában elhunyt Moholy-Nagy László fotográfus-festő, továbbá a hazai bor, amit a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kérésére emeltek be a Barátom a bor című témakörben.

– Azt gondolom, hogy talán az ország legszínvonalasabb anyaga szokott összejönni ezen a pályázaton – méltatta a fotószalonra érkezett műveket Bedi Gyula. Hozzátette: 

az MFVSZ tagjai tényleg a világ különböző tájain alkotnak, hiszen van például Amerikában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Izraelben élő művészük is, de a legtöbben nyilván az anyaországban tevékenykednek, miközben igazán sok fotográfus tartozik hozzájuk Erdélyből is. 

A kiállítások anyagát öt nagy régióra osztják fel, így az uszódi Kapugalériában azoknak a tagoknak a művei jelennek meg, akik az Alföldről kerültek be a XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon mezőnyébe. 

A polgármester jelezte: éppen a területi eloszlás miatt annyira különböző az egyes tárlatok kínálata, annak függvényében, hogy az országban hol térünk be megnézni, hiszen mindenhol csak az adott régióhoz kötődő művészek adják össze az aktuális gyűjteményt. A megnyitón elárulta: az egy évig megtekinthető kiállítást várhatóan a jövőben is az uszódi alkotótábor rajtjához fogják kötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában