Galériával

2022.06.04. 19:25

Közel száz Dutra érkezett a kiskőrösi találkozóra

A Dutra traktor közel félévszázaddal a gyártás leállítása után is megdobogtatja a magyar emberek szívét. A hétvégén tizedik alkalommal rendeztek az erőgép szerelmesei találkozót Kiskőrösön.

Barta Zsolt

Tizedik alkalommal rendezték meg a találkozót. Fotó: Barta Zsolt

Zalaegerszegtől Budapesten át Hódmezővásárhelyig bezárólag közel száz Dutra traktor gurult be pénteken és szombat reggel a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény udvarába. Bár csaknem félévszázada szovjet nyomásra le kellett állítani a Vörös Csillag Traktorgyárban az akkor világszínvonalú magyar erőgépek gyártását a magyar gazdatársadalom a mai napig azonban nosztalgiával gondol a traktor családra. Magyar volt, kiváló képességekkel bírt, egyszerű volt javítani és a 70-es években készített modellek pedig szépek is voltak. 

Hogy mennyi gép lehet az országban nem tudni, Belák József a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör egyik tagja az mondja, hogy a Duna–Tisza közén lehet a legtöbb lassan már nyugdíjas korú erőgép. Ő maga is hét járművet tart karban. Közülük többet is bemutatott a rendezvényen. 

A múzeum nagytermében nyitották meg a programot, ahol Szedmák Tamás Kiskőrös alpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy a városban több civil szervezet erősíti a közösség egységét, közöttük van a dutrások csoportja is. Bár le kellett állítani a gyártási folyamatot 1975-ben, az élni akarást mutatja a tizedik alkalommal megszervezett találkozó. 

Gáspár Ferenc a megyei agrárkamara elnöke is nagyra értékelte a találkozót és egy díszoklevél kíséretében anyagi támogatást adott a baráti körnek. 

Ezt követően Font Sándor országgyűlési képviselő is évek óta megtiszteli a rendezvényt. Soltvadkerti gazdaember lévén jól ismeri az erőgép történetét. Mint mondta az angol „Dumper” és a traktor szavakból származik az erőgépünk neve. Kiváló gép volt ez akkor, de ma is jól használható a földeken. Majd feltette a kérdést, hogy a ma népszerű erőgépek vajon 60 év múlva is olyan népszerűek lesznek-e minta Dutrák? 

A program szombaton utcai felvonulással folytatódott, vasárnap pedig szántóföldi bemutatót tartanak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában