Ásatássorozat

2022.06.10. 06:55

Homokban fellelt ezüst pénzérmét formáz a bugaci látogatóközpont

A több mint tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált páratlan leleteket mutatják be abban a modern látogatóközpontban, amelyet Bugac határában az Aranymonostor-ásatás helyszíne mellett építettek. Az épület műszaki átadását a napokban tartották, a teljes projekt november végén zárul.

Vajda Piroska

A műszaki átadás után álló látogatóközpontot Szabó László polgármester mutatta be Fotó: Vajda Piroska

A napokban tartották az épület és a hozzá tartozó parkolók műszaki átadását, így elkezdődhet a termek berendezése, a kiállítások megépítése, különböző műtárgyak és fegyvermásolatok elkészítése. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzési eljárás, melynek során kiválasztják ezekre a feladatokra a megfelelő kivitelezőket – nyilatkozta hírportálunknak Szabó László polgármester. 

Elmondta, a szakemberek a legapróbb részletekre is odafigyeltek az épület tervezésekor. A fogadóépületben a modern kiállításművészet széles spektrumát bemutató interaktív kiállítás készül. Az alaphangulatot a tatárjárás pusztítására emlékeztető égett fa, és az Árpád-kor gazdagságát idéző arany tompa ragyogása adja meg – sorolta a településvezető.

Szabó László polgármester ismertette a beruházás részleteit Fotó: Vajda Piroska

Hozzátette, a tájba illeszkedő fogadóépület külső megjelenése, építészeti megformálása lapos, kerek, rovátkolt ezüst oldalával a homokban fellelt pénzdarabot idézi. Formája utal még az egykori kolostorok kerengőire is. Az elkészült modern épület funkcionális kialakítása átlátható, tiszta, és praktikus. Földszintes kialakítása okán az akadálymentesítése teljes körűen biztosított. 

Korszerű technológiai és szerkezeti megoldásai következtében az épület energiahatékonysága is maximálisan megoldott.

Megtudtuk azt is, hogy a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal konzorciumban megvalósuló beruházásra egymilliárd forintos támogatást nyert a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Keretében. Ám mivel a kivitelezésre beérkezett árajánlatok jelentősen túllépték az elnyert támogatási összeget, még további 137 millió forint plusz támogatást igényelt és kapott az önkormányzat, így valósulhat meg a vendégfogadó és kiállítóterekkel rendelkező látogatóközpont – hangsúlyozta Szabó László, aki szerint a múzeum egyik legérdekesebb helyszíne az a vetítőterem, ahol 360 fokos vetítésben nézhetik majd a látogatók azt a filmet, amely élményszerűen mutatja be az Árpád-kori monostor életét.

Elmondta azt is, hogy a fogadóépületet és a romterületet sétaút köti majd össze, ahol a Magyar Szentek szobrai sorakoznak. A projekt ütemek jelenlegi keretében Szent István, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit és a feltámadt Krisztus szobra készül el. Az 5/4-es szobrok modelljei alapján jelenleg a végleges szobrok megvalósításán dolgoznak a művészek.

A fogadóépületet és a romterületet összekötő sétaúton helyezik el a szobrokat Fotó: Beküldött fotó

A polgármester arról is beszámolt, hogy a napokban beadtak egy újabb pályázatot, amelyből többek között egy mobil, szabadtéri színpadot szeretnének építeni, valamint fűszer és gyógynövényekkel beültetett szerzetesek kertjét, sétautakat megvalósítani.

Fotó: Beküldött fotó

Az aranymonostor ereklyéje

A projekt nem titkolt célja a társadalmi tudatformálás, a magyar történelem dicső korszakának, az Árpád-kornak az átértékelése. E szándék jegyében zajlik már a kezdetektől fogva a kivételes és páratlan leletanyag ismertté tétele a régész szakma, a nagyközönség, a döntéshozók számára előadások, kiállítások, újságcikkek, közönségtalálkozók formájában. A törekvés fontos eleme a régészeti kutatás csúcsleletéről, a Szent Péter ereklyetartó fedőlemezéről készült „Az aranymonostor ereklyéje” című dokumentumfilm, amit már több helyen bemutattak, több filmszemlén díjat is nyert, és várhatóan a közszolgálati televízió is műsorra tűzi.

Fotó: Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában