Bács-Kiskun

2022.05.12. 17:20

Még hatékonyabban végezhetik munkájukat a természetvédelmi őrök

Több mint 155 millió forint vissza nem térítendő európai uniós KEHOP-pályázat keretében fejlesztették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának eszközeit.

Horváth Péter

A pályázati forrásnak köszönhetően megvalósult a természetvédelmi őrzés és területi jelenlét hatékonyságának javítása Fotó: Illusztráció/Bús Csaba

A napokban lezárult projekt keretében javult a természetvédelmi őrzés és területi jelenlét hatékonysága, illetve fejlődött a mobilitás – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 

A természetvédelmi őrzés, területi jelenlét és a társadalmi kapcsolatok hatékonyságának javítása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának infrastrukturális fejlesztésével című projekt megvalósítására 2016-ban nyert pályázatot az igazgatóság. A 2016 augusztusa és 2022 márciusa között megvalósított projekt legfőbb célja a természetvédelmi őrszolgálat jelenlétének erősítse a Duna–Tisza közén, valamint a hatósági ellenőrzések eredményességének javítása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. 

A projekt keretében két tájegységi irodát is létrehoztak. Az egyik a Homokhátság Tájegység regionális központja, mely Izsákon kapott helyet, míg a Tiszamenti Tájegység őrszolgálati központját a Kiskunfélegyházától 15 kilométerre található Péteri-tó Madárrezervátum Természetvédelmi Terület mellett, egy felújított egykori iskolaépületben alakították ki. 

A pályázat keretében informatikai eszközöket is beszereztek, amivel lehetővé vált a valós idejű információáramlás az igazgatóság őrszolgálati irodáiban és a központban vagy a terepen dolgozó munkatársak között. 

A monitorozó tevékenységhez kapcsolódó adatfeldolgozás is jelentősen javult a fejlesztések révén. 

A projekt keretében több őrszolgálati járművet szereztek be, aminek köszönhetően hatékonyabban látják el a természetvédelmi őrzés feladatát. 

Az újonnan vásárolt monitorozó eszközök hozzájárulnak ahhoz, hogy pontosabban ítéljék meg az igazgatóság területén található védett és közösségi jelentőségű fajok természetvédelmi helyzetét. Ezzel párhuzamosan növekedett a térinformatikai adatok mennyisége is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában