Galériával

2022.05.05. 20:10

Másfél hétig ünneplik az édesanyákat Orgoványon

Másfél héten át várják ingyenes programokkal az édesanyákat és gyermekeiket az orgoványi művelődési házban az Édesanyák Hete alkalmából.

Horváth Péter

Különböző programok várták a családokat.

Az orgoványi művelődési ház ismert arról, hogy nagy hangsúlyt fektet a tematikus programjaik egyedi megvalósítására, legyen az helyi kezdeményezés, vagy egy országos rendezvénysorozatba való bekapcsolódás. Nincs ez másképp az Édesanyák Hetén sem, melynek különlegessége, hogy másfél héten keresztül, április 28-tól május 7-ig várják különböző, témához kapcsolódó programokkal az érdeklődőket. Tóthné Szakolczai Tünde intézményvezető elmondta, hogy 2017-ben rendezték meg az első Édesanyák hetét, tavaly a korlátozások miatt online formában.

Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a programok megalkotására az is motiválta a művelődési ház munkatársait, hogy több időt töltsenek el együtt az édesanyák és gyerekeik.

– Az anyuka a család szíve, mozgatórugója. A mai rohanó világban olyan keveset tudunk rájuk figyelni, vagy természetesnek vesszük, hogy ők mindig ott vannak, számíthatunk rájuk. Közben pedig elfelejtünk egy ölelést adni, azt mondani, hogy fontosak nekünk, szeretjük őket. Azért szervezzük meg minden évben ezt a hetet, hogy kifejezzük mennyire fontos szerepet töltenek be az életünkben. Egy héten keresztül az anyukák, nagymamák, gyerekek vannak a középpontban. Igyekeztünk olyan programokat összeállítani, ami széleskörben megszólítja a fiatal anyukákat, a középkorú szülőket, és a nagymamákat is – mondta Tóthné Szakolczai Tünde.

Az ünnepi programfolyam anyák napi kézműves foglalkozással indult még múlt hét csütörtökön, amikor az édesanyáknak és nagymamáknak készíthettek meglepetést a résztvevők. Szombaton anyák napi hangversennyel folytatódott a rendezvénysorozat, ahol a helyi művészeti általános iskola diákjai kápráztatták el a szülőket zenetudásukkal. Hétfőn Anya, süssünk valamit címmel közös sütésre hívták a gyerekek édesanyjukat a művelődési házba, melyhez a szervezők biztosították az alapanyagokat. Kedden az egészség és a szépség kapcsolatát világította meg Csernák Mária és Nagy Tünde táplálkozási tanácsadó, valamint különleges Kangoo Jumps edzést tartottak a vállalkozó kedvű résztvevőknek. Szerdán is mozgás következett, a Mozgással élmény a tanulás című foglalkozást Tóth Klára mozgásterapeuta vezette. A résztvevők páros mozgásos feladatokon tapasztalhatták meg, hogy a gyerekeknek miért jelent örömteli tevékenységet a mozgásba ágyazott tanulás. Csütörtökön az Egészségfejlesztési Intézettel közösen egészségnapra várják a helyieket, ahol képet kaphatnak általános egészségi állapotukról. Ugyancsak csütörtökön Gyarmatiné Márton Olga a grafológus szemén keresztül, interaktív előadáson mutatta be a női szerepeket. Pénteken Antal Ildikó tart interaktív előadást a demencia és a tánc kapcsolatáról. Az előadás fő tanulsága, hogy erőteljes hatással lehet a demenciában szenvedő idősebb felnőttekre, és a táncoló időseknek jóval kisebb esélyük van a leépülésre. 

A programsorozat szombat délután az édesanyák köszöntésével zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában