Fejlesztés

2022.05.09. 17:20

Hálaadó istentiszteletet tartottak a felújított bajai evangélikus templomban

Hálaadó istentiszteletre gyűltek össze a hívek a bajai evangélikus templomban szombat délelőtt. Az ünnepi eseményen részt vett Font Sándor országgyűlési képviselő, a Déli Evangélikus Egyházkerületének egyházkerületi felügyelője, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Széll Péter alpolgármester, továbbá a bajai egyházi közösségek képviselői.

Márton Anna

Kondor Péter (középen), a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetését hallgathatták meg a jelenlévők Fotó: Márton Anna

A templom több mint 42 millió forintos felújítása során kicserélték az ajtókat, az ablakokat, lefestették az épületet és új cserepek kerültek a tetőre. A templom városképi jelentősége hangsúlyosabb lett, megszépült a műemlék jellegű épület. A bajai evangélikus gyülekezet a templom felújításával megóvja a múlt eredményeit és kultúrájuk jelentős részét.

Az egyházközség a beruházási költséget több pályázatból valósította meg. 

A Magyar Templomfelújítási Program keretében 15 millió forintot nyert, míg a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 19,5 millió forint, Baja Város Önkormányzata pedig 3 millió forint támogatást nyújtott a felújításhoz. A fennmaradó 4,7 millió forintot a belső egyházi támogatásból kapta a Bajai Evangélikus Egyházközség.

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetését követően Kovács László lelkész szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: Baján és a környékben a keresztények többsége a római katolikus és református felekezethez tartozik. Ezért is fontos, hogy a lutheri reformáció sajátos sarokpontjainak karakteres képviseletével gazdagítsák az egyházi és városi életet.

– Csak Isten igazságának érvényesülése segítheti ki őrlő gondjaiból a világot. Mert csak ennek nyomában járhat kiengesztelődés, egymás iránti nagyobb megértés, őszinte bizalom és nyugodtabb jövő – fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert, aki Ordass Lajos evangélikus püspök gondolatait idézte.

– A magyar protestantizmus kiemelkedő alakja úgy gondolta – és személyes sorsán keresztül is ezt élte meg –, hogy egyedül az Ige tanítása képes helyes irányba vezetni a teremtett világot. 

Ezeket az intelmeket több mint kétezer esztendővel ezelőtt kapta az emberiség, mikor az Ige testté lett, és Jézus Krisztussal kezdetét vehette egy új időszámítás

 – mondta Zsigó Róbert.

Több mint 42 millió forintból újult meg a templom Fotó: Márton Anna

A honatya hozzátette, a Szentírásnak különböző korok, különböző jelentőséget tulajdonítottak: volt időszak, mikor az Evangélium nagyobb, máskor kisebb hangsúllyal szerepelt Európa, vagy éppen a világ nemzeteinek életében. Bárhogy is alakult azonban, a kereszténység és annak felekezetei mindenkor fennmaradtak, hogy együtt hirdethessék az örömhírt. 

Ehhez pedig olyan közösségekre volt szükség, amelyek felül tudtak emelkedni az egyéni érdeken, hogy középpontjukba a szolgálatot állíthassák.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a vallás, a hit megélése ugyanis elképzelhetetlen emberi közösségek nélkül. A XXI. század rohamtempója azonban próbára tesz bennünket. Egy olyan világszerkezetben, amelyben versenyt futnak egymással a technikai újdonságok, néha úgy tűnhet: háttérbe szorulnak, esetleg lemaradnak a hagyományos intézmények. Hazánk azonban – ezt büszkén állíthatjuk – igyekszik mértéket tartani, hogy megóvhassa azokat az értékeket, amelyek történelmünkben jelentős, nemzetformáló szerepet játszottak. Ezek közé tartozik a kereszténység is.

A bajai evangélikus gyülekezet 1841-ben alakult, elsősorban német származású kereskedők és iparosok alapították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában