Kecskemét/Galériával

2022.05.29. 15:20

Fekete Tamás ezredes: Mi nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni

A magyar hősök emlékünnepe alkalmából szervezett megemlékezést vasárnap délelőtt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Területi Szervezete, a Hadigondozottak és a Magyar Történelmi Vitézi Rend.

Gulyás Sándor

A megemlékezés koszorúzással zárult Fotó: Gulyás Sándor

A Deák Ferenc téri II. világháborús emlékműnél Fekete Tamás ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnokhelyettese mondott beszédet. – Életünk, cselekedeteink, gondolataink megkerülhetetlen módon összefonódnak a közösséggel. Az élet munkássága, a katonák szolgálatteljesítése, nem csak elképzelhetetlen, de értelmetlen is a közösség nélkül. Mi, magyarok sokszor megtapasztaltuk történelmünk során a nemzet egységét és hiányát is. Vészhelyzetekben, sorsdöntő időpontokban azonban mindig voltak egyesítő erejű vezéreink. Ők azok, akiknek neve hallatán büszkén emeljük fel fejünket. Ők azok, akikre minden magyar példaként tekint, de rajtuk kívül voltak mártírjaink is, katonák, népfelkelők, végvári vitézek, bocskoros hajdúk, honvédek és kurucok. Elnevezésük koronként különbözött, de egyvalami közös volt bennük. 

Vérüket adták a hazáért, országuk és népük boldogulásáért. Mindannyian megértették és meghallották a haza segélykérő és hívó szavát. 

Mert a haza nem hívja feleslegesen fiait. A haza jobb időkben békés építkezést, dolgos munkálkodást jelent – hangsúlyozta Fekete Tamás.

Mint mondta, a magyar hősök napja elődeink, szüleink, nagyszüleink küzdelmei, fáradozásai előtti tisztelgés, aminek igazán az ad értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, aki méltó módon békés körülmények között folytatják, majd teljesítik be az elődök örökségét. 

– Nem akarjuk, mert nem akarhatjuk, hogy újabb hőseink úgy keletkezzenek, ahogy az elmúlt időszakban. Mi nem a halál, hanem az élet hősei akarunk lenni. 

Olyan országot és olyan világot szeretnénk építeni, amelynek fennmaradása nem követel több emberi áldozatot, de tudjuk, hogy elhatározásunk sikerét múltunk hőseinek és mártírjainak köszönhetjük. 

Emlékezzük tehát tisztelettel, kegyelettel hős elődeinkre és mindazokra, akik a múltban életüket áldozták a hazáért, a nemzetért, azért, hogy mi békében, biztonságban és szabadon élhessünk – fogalmazott beszédében Fekete Tamás.

A meghitt esemény koszorúzással zárult. A megemlékezésen közreműködött Molnár Pál, az M. Bodon Pál  Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Jászberényi Balázs és Kiss Levente a Kecskeméti Katona Katona József Gimnázium 11. osztályos tanulói, valamint a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában