Hirdetés

2022.05.03. 10:33

Baleset tömegközlekedési eszközön – mire vagyunk biztosítva?

A tömegközlekedési balesetek száma számottevően alacsonyabb, mint a magán gépjárműveket érintőké. Ám a statisztikák szerint mégsincs biztonságban az, aki gyakran úton van: Bács-Kiskun megyében ugyanis az országos átlagnál gyakoribb a gépjárműbalesetek előfordulása. Mit tehetünk, ha a baleset tömegközlekedési eszközön történik meg velünk? Mire vagyunk biztosítva, és milyen kártérítésre számíthatunk?

Fotó: Freepik

Bács-Kiskun megyében is százezrek utaznak tömegközlekedési eszközökön heti rendszerességgel. Hiszen így közlekedni olcsó, környezetbarát, kényelmes és biztonságos. A sokféle helyi és helyközi járat nélkül bizony tömegek élete lenne nehezebb, gondoljunk csak a diákok napi szintű utazására vagy a nyugdíjasok díjmentes közlekedésére.

De vajon biztonságos ezeken a járatokon utazni? Akár kényelmi, akár anyagi szempontok miatt választjuk ezeket az eszközöket, nem árt, ha tudjuk, hogy baleset esetén milyen biztosítással rendelkezünk. Mit kell tennünk azért, hogy a kártérítést garantáltan meg is kapjuk. Cikkünk ezt a témát járja körül. 

Miért érdemes a tömegközlekedést választani?

A klímakatasztrófa árnyékában talán mindannyiunk számára nyilvánvalóak a környezetvédelem szempontjai. Ha személyautó helyett buszt vagy vonatot használunk, jóval kisebb a ránk jutó károsanyag-kibocsátás mértéke.

A tömegközlekedést használva emellett jó eséllyel elkerülhetők a dugók, kötöttpályás járműveknek, illetve a buszsávnak hála. Emellett ne felejtsük el, hogy a jelenlegi üzemanyagárak mellett jelentősen olcsóbb is ez a közlekedési forma, főleg, ha rendszeres utasként bérletet vásárolunk. 

Szintén a pozitívumok közé sorolhatjuk, hogy a tömegközlekedési eszközökön nagyobb a szabadságunk, mint vezetés közben: lehet olvasni, dolgozni, beszélgetni vagy csak pihenni.

És mi a helyzet a biztonsággal? 

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy jármű, annál nagyobb biztonságban érzik magukat a rajta utazók. Ez az érzés nem alaptalan, hiszen például egy kisméretű autónak jóval kisebb a motorházteteje és gyűrődési zónája, mint egy busznak, így kisebb az esélye megvédeni utasait. Statisztikák alapján tehát egy nagyobb méretű járműben sokszorosan nagyobbak a túlélési esélyeink baleset esetén. 

Fontos számításba venni azonban, hogy a tömegközelekdés járműveit sem kerülik el a balesetek. Ebben a statisztikában Bács-Kiskun megye nem áll valami jó helyen: az országos átlagnál ha nem is sokkal, de valamivel magasabb a balesetek aránya. 

Talán sokan emlékeznek a 2021 őszén történt kecskeméti balesetre, ahol egy Volánbusz-járat sofőrje lett rosszul, és fának ütközött. Idén áprilisban Mélykút és Bácsalmás között volt vonatbaleset, szerencsére súlyosabb sérülések nem történtek. Ennél jóval fájdalmasabb volt ugyanebben az hónapban az a Csongrád-megyében történt, mindszenti vonatbaleset, amikor egy kisteherautó hajtott ki a vonat elé. A szerencsétlenségnek öt áldozata volt, és több mint tízen megsérültek. 

Nem csoda, hogy az olvasók zöme egyre tartózkodóbb: egy 2021-es felmérés szerint a baon.hu olvasóinak 24%-a teljesen kizártnak tartja, hogy buszra üljön. Ugyanakkor van egy jelentős réteg (21%), aki szerint olcsóbb és egyszerűbb is így utazni, mint saját autóval. További 11% pedig azt nyilatkozta, hogy ijesztőnek tartja ugyan a balesetekről szóló híreket, mégis ezzel az utazási formával él. 

Látjuk tehát: a félelmek nem alaptalanok. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy igenis vannak lehetőségeink akkor is, ha bekövetkezik a baj. Nézzük is ezeket! 

A Volánbusz járatain biztosítva vagyunk

Fotó: Freepik

Fontos tudni, hogy igényelhetünk kártérítést, amennyiben a Volánbusz bármely járatán, vagy a közlekedési társaság személyforgalmi területén szenvedünk el balesetet. Ide tartozik a buszpályaudvar, a buszmegálló, vagy a hosszabb buszos utazás pihenési célú megállója is.

Az igényléshez elsősorban érvényes menetjegyre vagy bérletre van szükségünk, illetve amennyiben díjmentes utazásra vagyunk jogosultak, ezt kell igazolnunk. 

A biztosítási események közé tartozik a baleseti halál, a baleseti egészségkárosodás, a 28 napon belül és túl gyógyuló baleseti sérülés, a kórházi ápolás, a műtétek, a csonttörés vagy csontrepedés, a poggyászkár, a ruházati kár, valamint a balesetből eredő személyi okmánypótlás térítése is. 

A legnagyobb tragédia, a baleseti halál és az 50-100%-os maradandó egészségkárosodás esetén a térítési díj összege 2 millió forint. Baleseti kórházi térítést 30 napig lehet igénybe venni, naponta 3000 forint összegben, a műtéti térítés maximuma pedig 300.000 forint lehet. Csonttörés, csontrepedés esetén 50.000 forintot fizetnek.

A további olyan részletekről, mint a balesetek bejelentése, költségek igazolása, a tömegközlekedési balesetek kártérítéséről szóló cikkünkben részletesen lehet olvasni.

A MÁV járatain is biztonságban vagyunk

Fotó: Freepik

A MÁV a Volánbuszhoz hasonlóan szintén rendelkezik csoportos balesetbiztosítással, amelynek kedvezményezettjei azok az utasok, akik rendelkeznek érvényes bérlettel vagy menetjeggyel, vagy életkorukból adódóan ingyenes utazásra jogosultak, és szabályosan utaznak. 

Ez a biztosítás érvényes nemcsak a vonaton történt balesetekre, hanem a MÁV személyforgalmi területeire is. Azaz amint belépünk az utazási területre, az állomásra, a váróterembe vagy a peronra, máris biztosítottak vagyunk. 

A MÁV egyedülálló módon az utaskísérőket is biztosítja, így például azt a személyt is, akinek ugyan nincs érvényes menetjegye, de segít az utas csomagjait elhelyezni a vonaton. 

A biztosítási tételek lényegében megegyeznek a Volánbusznál felsoroltakkal, de természetesen mind a kártérítési összegekben, mind a részletekben eltérések vannak. Baleseti halál esetén az örökös 1 millió forintot kaphat, 100%-os rokkantság esetén pedig 1,2 millió forintot fizetnek. A kórházi napi térítés összege 1500 forint, és legfeljebb 50 napon át igényelhető. Utaskísérő számára viszont nem jár napi térítés.

A biztosítást illető további részletekről szintén a fenti linken érdemes olvasni.

Tudjuk biztonságban magunkat és szeretteinket!

Természetesen senki sem úgy ül fel egy buszra vagy vonatra, hogy balesetre számít. Ám mégis: jobb félni, mint megijedni. Azaz érdemes felkészülni, és előre utánajárni a kártérítési lehetőségeinknek. Hiszen ha megtörténik a baj, éppen elég a helyzettel megbirkózni, a nagy ijedelemben aligha tudunk majd higgadtan tájékozódni. 

Nem árt figyelembe venni azt sem, hogy ezek a csoportos biztosítások, éppen csoportos jellegük miatt elég szerény kártérítési összegeket fizetnek ki. 

Ha rendszeresen utazunk, és nem rendelkezünk nagyobb megtakarítással, egy baleset miatt a munkából való hosszabb kimaradásunk komolyan megterhelheti a családi büdzsét. Ebben az esetben érdemes elgondolkodni egy alacsony összeggel elérhető egyéni balesetbiztosítás megkötésén. Így mindkét biztosításból megkaphatjuk a kártérítési összegeket, amelyek birtokában már jóval nagyobb anyagi támogatásra számíthatunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában