Redemptio

2022.05.08. 15:22

Az önmegváltás emléknapján koszorúztak Lajosmizsén

A Jászkun Redemptio 277. évfordulója alkalmából pénteken elhelyezték az emlékezés koszorúit a lajosmizsei emlékhelyen. A Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánította Nemzeti Jászkun Emléknappá május 6-át, az 1745-es jászkun önmegváltás tiszteletére.

Horváth Péter

A várost alapító elődök tiszteletére állított szobor előtt tartották a megemlékezést Fotó. Horváth Péter

A jászok vitéz hozzáállását jutalmazta Mária Terézia azzal, hogy 1745. május 6-án aláírta azt a diplomát, amely visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait.

A koszorúkat az 1972-ben Vass Csaba szobrászművész által elkészített, majd az idei évben felújított szobor lábánál helyezték el, mely a várost alapító elődök tiszteletére állít emléket.

Fotó: Horváth Péter

Lajosmizse önkormányzata részéről Basky András polgármester és Fekete Zsolt alpolgármester helyezte el az emlékezet koszorúját, a Fidesz helyi szervezete képviseletében Borbély Ella, Lajosmizse Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye vezetője Józsáné dr. Kiss Irén és Vörösné Gajdácsi Anita koszorúzott.

A tisztelet virágait a Lajosmizsei Gazdakör képviseletében Bagó István, Sebők Márta és Sápi Zsomborné tette le.

Fotó: Horváth Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában