Hét nemzet díjugratóit várják

2022.04.26. 06:50

Újra nemzetközi lovasversenyt rendeznek majáliskor Kiskunhalason

Látványos versenyszámokkal, kulturális műsorokkal és lovasbemutatókkal várják a vendégeket Kiskunhalason április 29. és május 1. között a 43. CSI2* Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyre, a Hirling József Lovasparkba. A részletekről a Kincsem Házban tartottak tájékoztatót a szervezők, ahol elhangzott az is, hogy az elmúlt években több száz millió forintból újult meg a halasi lovasbázis, illetve, hogy a további fejlesztési tervekben szerepel a nézőtéri lelátók teljes felújítása és egy, nemzetközi lovasversenyek rendezésére is alkalmas fedeles lovarda építése.

Pozsgai Ákos

Balról jobbra: Rózsahegyi Róbert, Juhász Tibor, Bányai Gábor és Kuris István László Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

A 43. CSI2* Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyt április 29. és május 1. között rendezik meg a Hirling Lovasparkban, amely szerepel a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) versenynaptárában is – hangzott el a tájékoztatón. Juhász Tibor, a Lovas- és Szabadidő Központ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két évben nem tudták megrendezni a versenyt a Covid-járvány miatt, viszont 2022-ben újra lesz viadal.

 – Eddig hét nemzet jelezte a részvételét tizennégy lovassal, Szerbia, Németország, Finnország, Görögország, Csehország és Románia a hazai versenyzők mellett. A háromnapos verseny során összesen 25 versenyszámban állnak rajtvonalhoz a versenyzők és lovaik. Újdonság lesz, hogy először nemzetközi póni kategóriában is tartunk versenyt. Európában egyre intenzívebben fejlődik a pónisport, amely belépője a nagy lovasversenyeknek. Később a póniversenyzők közül kerülnek majd ki a profi lovasok. Emellett lesz fiatal lovak nemzetközi versenye, külön kategória lesz az U25-ös lovasoknak, az ifjúsági és utánpótlás-korosztálynak – sorolta a verseny részleteit az ügyvezető. 

Rózsahegyi Róbert versenyigazgató elmondta, hogy három napon keresztül, reggeltől estig tartanak majd a versenyszámok. Kitért arra is – ahogy azt már a korábbi években megszokhatta a közönség –, belépőjegy idén sem lesz, ingyen látogathatók a versenyszámok, a kísérő lovasbemutatók és a családi programok. 

Beszámolt arról is, hogy április 30-án, szombaton a Halasi Lovasparkban találkoznak majd a magyar lovas olimpikonok, valamint, hogy most ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Kiskunhalasi Lovasbandérium, ebből az alkalomból ünnepséggel is készülnek. 

A jeles esemény alkalmából Halasra érkeznek a budapesti honvédhuszárok is, akik látványos karusszelbemutatót tartanak, de fellép majd Pintér Tibor és társulata, a Nemzeti Lovasszínház is. A lovasverseny legizgalmasabb versenyszáma Kiskunhalas Város Nagydíja lesz, amit vasárnap délután rendeznek meg, amely a korábban megszokott kitartásos magasugratás helyett korlátugrás lesz, ami így is a leglátványosabb versenyszámok egyike – tette hozzá Rózsa­hegyi Róbert. 

Kuris István László alpolgármester szerint a halasi lovasbázisra újra visszatér az az élet, ami korábban évtizedeken keresztül jellemezte a halasi lovas sportéletet és a május elsejei rendezvényeket, ehhez azonban az is kell, hogy egy olyan szervezőcsapat legyen, amely nemcsak a sport oldaláról közelíti meg ezeket a rendezvényeket, hanem abban is közreműködik, hogy közösségi, kulturális programokkal csalogassák a látogatókat – fejtette ki az alpolgármester, aki szerint az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a városba látogatók megismerjék Kiskunhalas más értékeit is. 

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy az elmúlt hét évben több mint hétszázmillió forint kormányzati támogatás érkezett a Hirling József Lovasparkban történt felújításokra. Megújult a füves pálya, új filces pályákat alakítottak ki, új közműhálózat épült és újjáépült a dísztribün is, valamint megépült a Kincsem Ház, amely különböző kulturális programoknak, konferenciáknak ad helyszínt. 

A további tervek között szerepel a nézőtéri lelátók teljes felújítása, valamint egy nemzetközi lovasversenyek rendezésére is alkalmas nézőtérrel ellátott fedeles lovarda is, amelyet a jelenlegi fedett lovarda helyén építenének fel. 

Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmondta, hogy a város már korábban beadta a kérelmét, hogy a lovasbázis mellett álló egykori közösségi szálló épületét megkaphassa. 

– Amint lejárt a fenntartási kötelezettsége a schengeni alapból történt korábbi felújítása után, szeretnénk, ha a városhoz kerülne és részévé válna a lovasközpontnak, bővítve a szálláshelyek számát. A következő években a város tervezi a lovasbázis előtti Fazekas utca felújítását is, amely kapcsolódna a helyi lovasturizmus- és idegenforgalmi fejlesztéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában