Változás

2022.04.28. 11:01

Szigorodnak a közterület-használat szabályai Kecskeméten

Polgármesteri előterjesztésre két jogintézmény változásáról döntött csütörtökön a kecskeméti közgyűlés. Hatósági eljárás rendjében hasznosítja a jövőben a közterületeket az önkormányzat, ami formai változást jelent elsősorban.

Horváth Péter

Az óvadék intézménye biztosítja, hogy a köztulajdon megfelelő állapotban maradjon a rendezvény ideje alatt és után is Fotó: Illusztráció/Bús Csaba

A közterület vagyonkezelésbe adása nem minősül közhatalmi tevékenységnek, arra magánjogi szabályok alkalmazandóak. Az új rendelet legnagyobb újdonsága, hogy a közterület-használati jogviszony önkormányzati hatósági üggyé válik, az eddigi polgári jogi jogviszonnyal szemben.

Bevezették az óvadék intézményét is, melynek célja a közterületen tartott rendezvények esetén a közterület rendeletetésszerű használatának és eredeti állapotának védelme, ami különösen fontos a zöldfelületek és a díszburkolatos közterületek esetében. 

Az óvadék szerződéses biztosíték, ami garantálja, hogy a köztulajdon megfelelő állapotban maradjon a rendezvény ideje alatt és után is. Az esetleges kárt az óvadékként letétbe helyezett pénzből egyenlítené ki a szerződött fél. A közterület átadását és átvételét jegyzőkönyvezni kell majd, ezáltal megállapítható lesz a használat során bekövetkezett esetleges károkozás.

Dobos József képviselő kérte a vagyonkezelés megosztásának tisztázását. A polgármester elmondta, hogy most az alapelvek elfogadása történt, a közterületek vagyonkezeléséről következő előterjesztésben foglalkoznak.

Homoki Tamás alpolgármester elmondta, hogy folytatják a közterületek használatának módosítását, például a parkolás tekintetében.

Falu György arról beszélt, hogy a közterület-használatot a térinformatikai rendszerben is ábrázolják, ami valós idejű információt biztosít erről a Városrendészet számára.

Szőkéné Kopping Rita kérdésére Homoki Tamás elmondta, hogy az ingyenesen biztosított közterület után az óvadék mértéke a rendes esetben kiszabandó díj összegének fele.

A rendeletet egyhangúlag elfogadta a testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában