Kiskőrös

2022.04.15. 18:41

Minden egyes olvasóért meg kell küzdeniük a kőrösi könyvtárosoknak

A klasszikus papíralapú könyv folyamatos versenyben áll a web világával.

Barta Zsolt

Turán Istvánné könyvtárigazgató az egyik író-olvasó találkozón. Fotó: Barta Zsolt

A Z. és az Alfa generáció szülöttjeire mondják, hogy mobiltelefonnal a kezükben születtek.
 – Őket megszerezni, a régi olvasók megtartásáért, létszámuk esetleges bővítéséért sokat kell tenniük a könyvtárosoknak Kiskőrösön, az országban, illetve a világban – fogalmazott Turán Istvánné könyvtárigazgató, majd hozzátette: az ma már kevés, hogy beszerzik a lehető leggyorsabban a frissen megjelent könyveket. Azt is figyelni kell, melyek azok, amelyekért sorban állnak, előjegyzéseket adnak le az olvasók. Ha legalább négyen–öten adnak le előjegyzéseket azonos időben, például egy izgalmas regényre, akkor igyekszenek még egy példányt beszerezni. Másfél hónapot ugyanis nem vár az olvasó, ha egyszer online területre lép át, hogy ott olvassa el a várva várt kiadványt, akkor nem biztos, hogy visszatér a klasszikus könyv ki­kölcsönzéséhez. 

Hogy melyek azok a könyvek, amelyeket keresnek az olvasók? Turán Istvánné, azt mondja, hogy nagyon sok réteg van, külön kell választani a kiskamaszokat, a fiúkat, a lányokat, a fiatal felnőtteket és az idősebb generációkat. A kiskamaszokra különös figyelmet fordítanak, mert ők adják az olvasók utánpótlását. A körükben a Marvel-, a Star Wars-, az Asterix-képregények a népszerűek, mivel azok vizuálisan is megmozgatják a gyerekek fantáziáját. 

Nagyon sokan olvassák az Egy ropi naplója című könyvsorozatot. A fiatal lányok körében Leiner Laura regényeit szinte rongyosra olvassák. A Szent Johanna Gimi-sorozat mellett a tavaly kiadott Higgy nekem regény népszerű. A fiatalok között népszerű még a Lovashercegnő-sorozat és a Lola és a szomszéd srác. A fantasysorozat keretében Rick Riordan szerző írásai nagyon népszerűek, így például Percy Jackson és az olimposziak, vagy akár az Olimposz hősei-könyvsorozat is. Turán Istvánné kérdésünkre elmondta, hogy az intézmény tavaly 2545 új könyvvel bővítette az állományt. Jelenleg 2001 olvasót tartanak számon, a több mint 25 ezres személyes látogatás során kölcsönöznek, olvasnak, vagy vesznek részt különböző rendezvényeken. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában