Kiállítás

2022.04.11. 11:45

Megihlette a járvány a kalocsai művészeket

A kortárs alkotásokon egyre gyakrabban jelenik meg a koronavírus-járvány témája.

Gábor János

Április 30-ig tart nyitva a kiállítás. Fotó: Gábor János

A Nicolas Schöffer Gyűjtemény múlt pénteken nyílt tárlata éppen egy ilyen, frissen készült képsorozatot vonultat fel, Nyitás-zárás-nyitás címmel. Makrai Adél festőművész munkáinak hangulatát egy, a karantén időszakából ismerős dolgozósarok-installációval is fokozták. 

 

Ifjabb Ficzek Ferenc képzőművész megnyitóbeszédében hangsúlyozta: Makrai Adél festményein, montázsain, nyomatain ugyanúgy megjelenik a karantén és a távoktatás, mint az állandóan otthon heverő emberek és a ki-bezáró vendéglátóhelyek zavarodottsága. A festmények hangulatát a művész férjének rögtönzött dolgozósarka erősíti fel: ugyanazt a könyvekből, dobozokból, számítógépből, ágytámlából tákolt íróasztalt építették fel a teremben, aminél a családfő a karantén hosszú munkaóráit volt kénytelen eltölteni. A Nyitás-zárás-nyitás társadalmi tanácstalanságát a napernyők különböző állapotainak megjelenítésével, és a körülöttük kongóan üres utcákkal, teraszokkal érzékeltette a művész. 

A megnyitóbeszédben elhangzott: a sorozat teljesíti azt a küldetést is, hogy ráfordítsa a figyelmet a globális felmelegedésre, ami a járvány és a háború miatt kiszorult a közbeszédből. 

 

Ficzek Ferenc kifejtette: a napernyők sajátos hangulata összegzésében a társadalmunk sérülékenységét világítják meg, közben mégsem drámaiságot sugároznak, hanem empátiát, és olyan érzékenységet, ami észreveszi a környezetében zajló eseményeket, reflektál a valóságra, de nem dramatizálja azt, hanem szeretettel és megértéssel fonja körbe. A tanulságos, élvezetes tárlat április 30-ig látható a Nicolas Schöffer Gyűjteményben, minden kedden, csütörtökön és szombaton 10–17 óráig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában