Fejlesztések

2022.04.02. 06:55

Apostag lakossága évek óta növekszik, az eladó ingatlanok száma csökken

A település lakossága évek óta növekszik, az eladó ingatlanok száma jelentősen lecsökkent. A gyermeklétszám is folyamatosan emelkedik, ezért szükségessé vált egy új óvodai csoportszoba és egy bölcsőde létrehozása is a településen.

Lencsés P. Anna

Zakar Zoltán polgármester számolt be az eredményekről és a tervekről Fotó: Lencsés P. Anna

Zakar Zoltán polgármester hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a tavalyi év pénzügyileg az elmúlt időszak egyik legjobb éve volt. Bár a költségvetés tervezésekor még sok volt a bizonytalan tényező, év közben egyre inkább láthatóvá vált, hogy sikerül olyan dolgokat is megvalósítani, amelyek már régóta szükségesek voltak, de forráshiány miatt elmaradtak. Így saját erőből sikerült újra megnyitni a Vasút utcai óvodát. 

 

Az önkormányzatnál dolgozó közfoglalkoztatottaknak kialakítottak a Kossuth utcában egy pihenőhelyet vizesblokkal, leburkolták az iskolai tornaterem bejáróját, az elkopott utcanévtáblákat újakra cserélték. 

Laptopokat vásároltak az önkormányzathoz, valamint a közvilágítási lámpatesteket is sűrítették, ahol erre szükség volt.

 Az elmúlt évben közel 180 millió forint összértékű pályázatot sikerült megkezdeni, folytatni vagy befejezni – sorolta Zakar Zoltán polgármester, majd hozzátette: befejeződött a Nagy Lajos Általános Iskola épületének a felújítása is, amely több éven keresztül zajlott.

Az orvosi rendelőnek otthont adó épület felújítása folyamatban van, a Magyar Falu Program pályázati támogatásából. A korszerűsítés részeként az eddigi váróterem átalakításával egy új fogorvosi rendelőt is létrehoznak az épületben. A 24 millió forintos összeg a felújítási költségek mellett orvosi eszközök beszerzését is tartalmazza. Ugyancsak a Magyar Falu Programban pályázott az önkormányzat a Hunyadi utcai óvoda kerítésének megújítására. A pályázaton közel ötmillió forintos támogatást nyertek el, ebből valósították meg a beruházást. 

A településvezető beszámolt arról is, hogy ez év májusára befejeződik az új főzőkonyha kialakítása, a régi konyha épületének teljes körű felújításával. 

Erre egy 100 millió forintos TOP-pályázat ad lehetőséget. Az ötvenéves épület felújításán túl mintegy hétmillió forint értékben konyhai eszközök beszerzésére is lesz lehetőség. Zakar Zoltán elmondta továbbá, hogy az önkormányzat 25 millió forintos belügyminisztériumi pályázatból felújította a Vida János utcát, valamint a Duna utca egy szakaszát, amely a Vásár tér és a Hunyadi utca között helyezkedik el. Folyamatban van ötmillió forintos támogatásból térfigyelőkamera-rendszer kiépítése – a rendszer és a tíz kamera az első fél évben már segíteni fogja Apostag köz­biztonságát. 

 

Az ingyenes wifipontok is hamarosan kiépülnek, amelyekre európai uniós támogatást nyert az önkormányzat. A telepítés után a következő helyszíneken ingyenesen lehet majd használni az internetet: polgármesteri hivatal, orvosi rendelő, központi buszmegálló, művelődési ház, Ákos-kert, óvoda, közösségi ház, faluház, Nagy Lajos Általános Iskola alsó tagozata. A polgármester tájékoztatása szerint a polgárőrség számára kialakítanak egy irodát közel nyolcmillió forintos keretből, amely szep­temberre beköltözhetővé válik. Tervben van ebben az évben a központban levő zöldterület fejlesztése és buszmegállók kialakítása is. Terveznek továbbá útfelújítást, csapadékvíz-elvezetést, valamint az önkormányzat kétlakásos szolgálati lakásának felújítását.

 

Bölcsőde és új óvodai csoportszoba is szükségessé vált

A gyermeklétszám növekedése miatt az elmúlt év szeptemberében szükségessé vált a településen egy új óvodai csoport indítása. A Vasút utcában tették alkalmassá a gyermekek fogadására a régi óvodát. A teljes felújítást a TOP Plusz program támogatásából fogják megoldani. Ugyanezen okból két csoportszobás, 24 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsőde létrehozása is folyamatban van, így hamarosan bölcsőde is lesz helyben az apostagi babáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában