Hajós

2022.03.02. 20:01

Kovács Zoltán: kötelességünk gondoskodni az ukrajnai menekültekről

A nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár Bányai Gábor honatyával közös fórumán nyilatkozott portálunknak szerdán, a Hajósi Barokk Kastélyban. Az interjúban közölte: immáron a százezret is átlépte a menekültek létszáma, és a kormány a humanitárius segítségnyújtás, valamint amellett is kiáll, hogy „együtt kell mennünk az európai egységgel”.

Gábor János

Bányai Gábor honatya (balra) és Kovács Zoltán államtitkár a hajósi fórumon. Fotó: Gábor János

‒ Az elmúlt 12 évben már túljutottunk néhány dolgon: emlékezzünk a 2010-14-es időszak alkotmányozással kapcsolatos menetére, 2015-ben a migrációs válságra, aztán az elmúlt két évben a koronavírus válságra. A kihívások és válságok időszakát éljük: most itt egy háború is, ami ráadásul a szomszédban zajlik ‒ foglalta össze Kovács Zoltán. ‒ A koszovói válság és a Krím annexiója kapcsán már állt elő hasonló helyzet. Természetesen egy fegyveres konfliktus a szomszédban különleges óvatosságot, körültekintést és realitásérzéket kíván meg a kormánytól ‒ vezette le.

Az államtitkár nyomatékosítva a kormány álláspontját közölte: továbbra is Magyarország biztonsága az első, és ebből adódik, hogy a háborúból ki kell maradnunk. A kormányfőt idézve hangsúlyozta, hogy „stratégiai nyugalomra” van szükség, ami különösen akkor lényeges, amikor minden oldalról nagy mennyiségben árad a dezinformálás. A menekültek tömegeinek érkezését a szomszédban zajló konfliktus törvényszerű következményének nevezte, aláhúzva: valódi menekültekről beszélünk, akik a saját hazájukban egzisztenciával, a háború előtt pedig jövőképpel rendelkeztek, ezért felelőtlenségnek tartja, ha valaki több határon átvágó bevándorlókkal mossa össze őket.

‒ Magyarországnak kötelessége, hogy gondoskodjon mindenkiről, aki Ukrajnából érkezik: eddig 400-an kértek formálisan menedékjogot, de több mint százezren érkeztek ‒ osztotta meg, hozzátéve: a segélyszervezetek, illetve a magyar állam és szervezetei jelen vannak a helyszínen, és az ország legkülönbözőbb pontjain. ‒ Ők szállást, élelmiszert, ruhát, ellátást biztosítanak azoknak, akik erre rászorulnak ‒ mondta, kifejezve háláját mindazoknak, akik kiveszik a részüket ebből a munkából. Kérte továbbá, hogy aki csak teheti, egy hívással, vagy SMS-sel adakozzon a Híd Kárpátaljáért 1357-es adományvonalán, amin eddig több mint 200 millió forint gyűlt össze.

Kovács Zoltán kérdésünkre megismételte: az, hogy Oroszország a „de facto” barátságtalan országok közé sorolta immáron hazánkat is, csak tovább erősíti, hogy ebben a helyzetben körültekintően kell eljárni. Ezt szerinte jól képviseli a magyar állam azzal, hogy sem fegyvert, sem pedig katonát nem enged át a területén Ukrajna irányába, valamint teljesíti a NATO, illetve az uniós tagságból fakadó kötelezettségeit. Ezért persze lehet kritizálni az országot a szövetségeken belül és azon kívül, fűzte hozzá, de a kormány számára a magyar állampolgárok biztonsága marad a prioritás.

Jelezte: az energiaellátási kérdésekben szintén a biztonságra fókuszálnak, akár olajról, akár földgázról, akár villamosenergiáról legyen szó. Érdeklődésünkre baloldali hazugságnak nevezte, hogy a Fidesz tegnap az Európai Parlamentben a Paks II. projekt leállítását szavazta volna meg azzal az uniós állásfoglalással, ami az Oroszországgal és a Roszatommal nukleáris területen történő együttműködéseket szüntetné meg a tagállamok területén. Mint mondta: pártjának EP-képviselői egy intézkedéssorozat összegzését támogatták, és ebben van több olyan kérdés, amiből nem vonulhatnak vissza, ugyanakkor minden olyan lépést támogatnak, amivel az unió egységesen tud fellépni az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben.

Bányai Gábor honatya (mikrofonnal) és Kovács Zoltán államtitkár a hajósi fórumon. Fotó: Gábor János

A Kovács Zoltánnal készült exkluzív interjúnk további részletei a Petőfi Népe pénteki számában olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában