Csátalja

2022.03.12. 18:04

Átadták az adományokat a kárpátaljai Halábor testvértelepülés vezetőjének

Március 10-én hajnalban öt órakor indultak el két teherautóval Csátaljáról a kárpátaljai Halábor testvértelepülésre az adományokkal.

Márton Anna

A háborús helyzetre való tekintettel Kovács Antal polgármester a sükösdi, a mélykúti és a tiszakécskei kollégái figyelmét is felhívta a kárpátaljai testvértelepülések helyzetére. Az elöljárók néhány nappal ezelőtt megállapodtak abban, hogy adományt gyűjtenek a háború sújtotta lakosok részére. Mindenki csatlakozott a felhíváshoz, és bekapcsolódtak a Bajától délre eső települések is. 

Összesen két tonnányi tartós élelmiszer és vegyi áru, valamint közel hárommillió forint pénzadomány gyűlt össze. 

Kovács Antal portálunknak elmondta, hogy a vállalkozók is rendkívül adakozóak voltak. Vásároltak két áramfejlesztő aggregátort, tölthető zseblámpákat, valamint gyógyszereket. Az adományokat a csütörtöki napon vitték el Kárpátaljára. A céljuk az volt, hogy személyesen adják át a csomagokat a települések vezetőinek.

Forrás: Kovács Antal

– Az átkeléskor magyar oldalon nem volt segélyszállítmány, így zökkenőmentesen át tudtunk menni. A határőrök és a vámosok készségesek voltak. Az ukrán oldalon kisebb nehézségeink adódtak a nyelvi problémákból. A határellenőrzés kissé nehézkesen haladt, mert öt ellenőrző ponton kellett átjutnunk. Volt amikor várakoztattak, de nem többet mint fél órát, végül átjutottunk, és odaát már vártak bennünket a település képviselői. Mikor beértünk Haláborba nagy szeretettel fogadtak bennünket. Közösen imádkoztak értünk a helyszínen és lepakolták az adományokat, majd megvendégeltek bennünket – részletezte Kovács Antal.

Forrás: Kovács Antal

Hazafelé a határnál 2-3 kilométeres kocsisor várakozott kilépésre Magyarország irányába – tudtuk meg a polgármestertől. Végül sikerült szerencsésen átjönniük a határon, az ukrán oldalon tolmács segítette őket, aki elmondta, hogy segélyszállítmányt vittek Kárpátaljára.

– Kalandos utunk volt, de végül péntek hajnalban 4 órakor már hazaértünk. Mindnyájan úgy éreztük megérte bevállalni ezt a hosszú utat, és eljuttattuk az adományokat azoknak, akiknek szántuk. Az emberek ott azt remélik, hogy a Kárpátokon nem nyúlik át a fegyveres harc. Ők úgy gondolják, ha át is ér a háború, akkor csak katonai létesítményeket érne rakétatámadás. Nem számolnak azzal, hogy szárazföldi csapatok is átjönnek a Kárpátokon. Aki tehette, az már a kitörés előtt elmenekült, de akik maradtak bizakodóak – tette hozzá Kovács Antal polgármester.

Forrás: Kovács Antal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában