Segítségnyújtás

2022.03.17. 10:47

100 millió forint értékű adományt vittek Kecskemétről az ukrajnai Lvivbe

11 járművel és 100 millió forint értékű adománnyal - többek között rengeteg gyógyszerrel és élelmiszerrel - érkezett Lvivbe múlt hétvégén a kecskeméti Ferenczi Zoltán által szervezett humanitárius misszió.

Hraskó István

Zökkenőmentes volt az oda- és visszaút Fotó: Horváth Gáspár/miutcank.hu

Mint arról beszámoltunk, a nagyszabású segélyakciót a kecskeméti Ferenczi Zoltán addiktológus szakember, református lelkész kezdeményezte, ő volt a misszió vezetője. De mint hangsúlyozta: a misszió előkészítését egy 10 fős vezetői stáb koordinálta, az operatív munkát 45-50 ember látta el, a szállítmány célba juttatásában közel 20 fő működött közre, és ha figyelembe vesszük az adományok összekészítésében jeleskedő iskolásokat, tanárokat, akkor a résztvevők száma összességében százas nagyságrendű.


— Célunk volt, hogy ne terheljük az amúgy is maximális kihasználtságban dolgozó segélyszervezeteket. Meggyőződésem, hogy az ilyen értékalapú kezdeményezések nagyon erős társadalmi kohéziót teremtenek — mondta Zoltán. A végállomás célpontja a 720 ezres Lviv városa volt, amely légvonalban 60 kilométerre van a lengyel határtól, 200 kilométerre Záhonytól és 450 kilométerre Kijevtől. 

Jelenleg ideiglenesen itt működik a magyar nagykövetség, és ez a város vált a nyugatra tartó menekültek célpontjává, rengetegen érkeznek ide és utaznak tovább Lengyelország felé.Mikor Zoltánék nekikezdtek a szervezésnek, a legmerészebb elképzeléseik szerint is „csak” 5-6 furgonnyi áruval és 1-2 millió forint pénzadománnyal számoltak. Ehhez képest végül 11 járművel és 100 millió forint értékű rakománnyal indultak útnak, a pénzadományok összege pedig meghaladta a 6 millió forintot.


— Az adakozás nagyon sok embert szólított meg. Kecskeméten és Budapesten is létesítettünk lerakópontokat, ahova nagyon sokan hoztak adományokat. De volt két olyan iskola is, amely teljes egészében odaállt az adakozás mellé, és ezt külön értéknek tartjuk. Csak a budapesti József Attila Gimnázium mintegy 300 nagyméretű dobozt állított össze emberfeletti és hihetetlen precíz adminisztrációs pontossággal, ami a hatóságok elvárásai miatt volt fontos. Tíz munkatársunk az utolsó napokban legtöbbször hajnalba nyúlóan dolgozott, hogy az indulás pillanatára furgonokra lebontva, minden egyes dobozban pontosan lehessen tudni, hogy az mit tartalmaz — részletezte a misszióvezető.

Fotó: Horváth Gáspár/miutcank.hu

A szegedi Goodwill Pharma Kft. 50 millió forint értékben ajánlott fel gyógyszereket: láz- és fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat és speciális gyógyszereket 9 nagy raklapon. A mártélyi Rosmarin Zrt. 10 millió forint értékben 3 ezer liter nagy töménységű fertőtlenítőszert adott át a misszónak, a vásárhelyi Róna Kft. jóvoltából pedig 3-4 millió forint értékben egyéni radiológiai, biológiai és vegyivédelmi csomagot vihettek ki.


— Az adományokat egy Lviv-ben található kórház raktárában helyeztük el. A gyógyszerek egyik részét innen juttatják el olyan mobil kórházakba, amelyek a támadásokban megsebesült emberek ellátását biztosítják. 

Másik részét a Lviv-ben működő gyermekkórháznak, onkológiának és a háborús sebesülteket ellátó kórházaknak ajánlottuk fel. 

A pénzadományok nagyrészt Kijevbe kerülnek, a háborúban érintett családok megsegítésére. Az élelmiszer- és egyéb adományokat pedig - amint lehet - eljuttatják a műveleti területre, egy részét - például több raklap tojást - Lviv-ben fogják felhasználni a háború sújtotta övezetből érkező menekültek élelmezésére — tudtuk meg Zoltántól.


Amit csak lehetett, előre alaposan leszerveztek. A szállítást végző csapatnak komoly támogatást jelentett, hogy Bacskai József akkreditált főkonzul személyesen jött eléjük a határ ukrán oldalához. 

De az ukrán hatóságokkal is nagyon jó kapcsolatot tudtak kialakítani, ennek köszönhető, hogy a konvoj a teljes ukrajnai szakaszon kéklámpás felvezetést és állandó fegyveres biztosítást kapott. 

A rendőri felvezetésnek nem csak a városokban való folyamatos áthaladás miatt volt jelentősége. A Lviv-ig vezető úton ugyanis nagyon sok katonai ellenőrző ponton kellett keresztülhaladniuk, és ezeknél támogatás nélkül csak egy alapos, akár több óráig tartó átkutatás után mehettek volna tovább. Így azonban zökkenőmentes tudtak haladni oda és visszafelé is. Ferenczi Zoltán hangsúlyozta: voltak olyan – a térséget jól ismerő – szakértők, akik szaktudásukkal támogatták a missziónkat, és valós időben követték az eseményeket. Így általuk folyamatosan tájékozódhattak, s valóban minimális kockázattal szervezték meg útjukat (mint ismert, éppen abban az időben, vasárnapra virradóan érte orosz rakétatámadás a Lviv-től harminc kilométerre lévő javorivi katonai gyakorlóteret, ahol nemzetközi békefenntartó és biztonsági központ is működik).

Fotó: Horváth Gáspár/miutcank.hu

— Felemelő érzés volt egy ilyen csapat tagjaként mindezt véghezvinni. Fantasztikus társaságának lehettem részese, és nagyszerű embereket ismerhettem meg, ami ajándék még egy ilyen helyzetben is. Jó az, hogy érzékelhetően nem kevesen vannak, akik szeretnének túllépni azokon a társadalmi falakon, amelyek inkább elválasztanak és megosztanak bennünket, és készek tenni azért, hogy a minket körülvevő világot a magunk lehetőségei és eszközei szerint egy picit jobbá tegyük — összegzett a misszióvezető. 

 

Hozzátette: adományozóiknak április 23-án egy állófogadással egybekötött beszámolót tartanak Budapesten, és gondolkoznak azon, hogy a jövőben egy-két havonta kulturális-társadalmi találkozókat szerveznének, ahol azok az emberek kerülhetnének kapcsolatba egymással, akik azonosulnak a missziójuk által képviselt értékvilággal, és a mai igencsak megosztott társadalomban fontosnak tartják a közösségi kohézió erősítését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában