Adomány

2022.03.07. 17:25

Az ukrajnai Lviv-be indul segélyszállítmány Kecskemétről

A kecskeméti Ferenczi Zoltán kezdeményezésére, több tucatnyi önkéntes bevonásával hat-hét furgonból álló humanitárius konvoj indul március 12-én az ukrajnai Lviv-be Kecskemétről. Tartós élelmiszereket, gyógyszereket, kötszereket, gyógyászati segédeszközöket visznek a háború sújtotta országba, több tízmillió forint értékben.

Hraskó István

Ferenczi Zoltán. Fotó: Hraskó István

A nagyszabású segélyakció kezdeményezője, egyben a misszió vezetője Ferenczi Zoltán addiktológus szakember, református lelkész.

– Barátaim, ismerőseim között nagyon sokan szívükön viselik embertársaik sorsát, és segíteni szeretnének az Ukrajnában dúló háború miatt otthonukat, esetleg szerettüket elvesztő embereknek. Körülbelül negyvenen veszünk részt a szervezésben, beszerzésben, adománygyűjtésben, logisztikában – mondta el Zoltán.

 

 

A tervek szerint a 6-7 furgonból álló karaván Nyugat-Ukrajnába, a 720 ezres Lviv városába menne el, amely légvonalban 60 kilométerre van a lengyel határtól, 200 kilométerre Záhonytól és 450 kilométerre Kijevtől. A nagy történelmi múltra visszatekintő várost eddig szerencsére nem érte el a háború, ugyanakkor rendszeresek a légiriadók és rengeteg menekült érkezik ide, majd utazik tovább Lengyelország vagy Magyarország irányába. Ferenczi Zoltán szerint azért is célszerűbb átvinni a magyar-ukrán határon az adományt, mert így sokkal nagyobb az esélye, hogy célhoz ér, és valóban azoknak nyújt segítséget, akiknek a mostani tragikus napokban óriási szüksége van rá. Emellett így tehermentesíteni tudják az erőn felül dolgozó hazai egyházi és állami segélyszervezeteket, és a kárpátaljai oldalon élő jószándékú embereket és segélyszervezeteket is azáltal, hogy nem nekik kell a rendelkezésre álló szűkös erőforrásaikkal az adományokat rendszerezni és szállítani.

A misszió a Facebook-on meghirdetett Adománygyűjtés Ukrajnának elnevezésű eseménynél egyrészt pénzt gyűjt, napról-napra közzétéve az adományozók monogramját és a felajánlott pénzösszeget. A pénzadományok összege már megközelíti a 3 millió forintot.A pénzt egy valutaváltó segítségével középárfolyamon tudják majd átváltani dollárra, és a teljes összeg a háborús övezetben élőket segítő szervezetekhez kerül (Ukrajnában jelenleg alig lehet pénzt kivenni az automatákból, és utalni sem lehet). A küldetés költségeit nagyrészt a résztvevők maguk állják, de vannak, akik az üzemanyag-költséget támogatják több százezer forint értékben. Emellett felajánlások révén 2 furgonnyi gyógyszert 50 millió forint értékben és 10 millió forint értékben magas koncentrátumú tisztító folyadékot már biztos ki tudnak vinni, de várnak kötszert, fertőtlenítőszert, tisztítószert, pelenkát, bébiételt, tápszert, tampont, vécépapírt és tartós élelmiszert is.

– A ki- és beléptetésnél diplomáciai támogatást kapunk, amely megkönnyíti az átjutást. Dr. Kőrösmezei Csaba gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár is tagja lesz a missziónknak, dr. Grezsa István miniszteri biztos az ukrajnai ellenőrzési pontokon való átkelést megkönnyítő dokumentumok intézését ígérte, és a konzulátus is dolgozik az utunk előkészítésén, valamint az elosztásért és ellenőrző pontokért felelős ukrajnai katonai vezetés is már a támogatását ígérte. A kapcsolatépítésben a térséget kifejezetten jól ismerő és aktív kapcsolatokkal rendelkező diplomata is segít bennünket. Lembergben a szállítmányt Szarvas Gábor építész, a Lembergi Magyarok Szövetségének elnöke és Oleh Kuzan volt polgármester-helyettes kezelik – részletezte Ferenczi Zoltán.

Hangsúlyozta: ha időközben esetleg romlana a háborús helyzet, a harcok megközelítenék vagy elérnék Lviv-et, akkor Beregszászig vagy az ukrán-lengyel határ lengyel oldaláig vinnék a rakományt, természetesen nem fogják kockáztatni a résztvevők biztonságát. A buszokat a szélvédőkön, oldalt és a tetőn speciális, a légtérből és távolról is jól látható vöröskeresztes, valamint oroszul és ukránul „segélyszállítmány” felirattal rendelkező matricával látják el.

 

Az önkéntesek külön célzott szállítmányt visznek Lviv-be az ottani Vakok Intézetébe, valamint járművenként a megengedhető mennyiségben üzemanyagot is, amit ott hagynak.

Hasznos információk – hova és mikor lehet vinni adományt?

 

 

Budapesten a József Attila Gimnázium és a Néri Szent Fülöp Gimnázium valamennyi osztálya részt vesz a szervezésben, az adománytípusokat osztályonként bontva. Kecskeméten pedig a Rákóczi út 4. szám alatt lévő lerakati pontnál várják majd az adományokat, március 7-től 9-ig, 9-18 óra között. Az adományokat kérik dobozokban leadni, amelyre egy papírra ragasztva tételesen ráírják, mit tartalmaz, mert a katonai ellenőrzési pontokon tüzetesen átnézhetik a rakományt. Fontos, hogy ruhát nem visznek ki.

Készpénzt utalni a következő számlaszámra lehet: Ukrajna Help Ferenczi Zoltán, 11773322-07355363.

 

A gyűjtött adományok

 

Takarók, plédek, párnák, ágynemű és huzat, hálózsák, sátor

Száraz- és tartós élelmiszerek, konzervek, kávé, tartós kenyér és pékáru, liszt, cukor, só, fűszerek.

Tészták, lekvárok, tartós tej, kakaó, tea

Gyufa, öngyújtó, gyertya (világításhoz), villanykörte (20-as, 40-es, 60-as)

Gyógyszerek, láz- és fájdalomcsillapítók, gasztroenteriális gyógyszerek, vitaminok, víztisztító szerek,

megfázás elleni szerek, kötszerek, fáslik, pólyák stb.

Gyógyászati segédeszközök, pl. működőképes vérnyomásmérő, egyszer és többször használható tű, fecskendő

Tisztálkodási szerek, szappan, sampon, fogkrém, fogkefe (nem elektronikus), nedves törlőkendő, vécépapír, törölköző, intim betét stb.

Fertőtlenítő szerek, hipó, Domestos, mosogatószer, mosópor kézi és gépi mosáshoz

Gyermektápszer, bébiétel, pelenka, cumis üveg, popsitörlő kendő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában