Közgyűlés

2022.02.18. 06:55

Nem vágják ki a színház melletti fákat Kecskeméten

A kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén az ellenzéki Király József értetlenségének adott hangot, decemberben még miért arról tájékoztatta a polgármester, hogy a színház melletti fák kivágásával járó tervek engedélyezése zajlik, erre a Fidesz–KDNP frakcióvezetője azt állította, emlékei szerint korábban Király is erre szavazott, az ellenzéki politikus válasza pedig az volt: dr. Fekete Gábor nem mond igazat.

Hraskó István

Az előterjesztést egyhangúlag megszavazta a képviselő-testület

Fotó: Hraskó István

A február 10-ei közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt egy előterjesztés, benne a településrendezési eszközök 2020. évi felülvizsgálata során beérkezett véleményekkel és az arra adott válaszokkal. Ebben a Katona József színház felújításáról is szó esett – mint ismert, a Városszépítő Egyesület figyelt fel a településrendezési terv módosítását ismertető, december 22-én közzétett adatlapon arra, hogy az elképzelések szerint kivágnák a teátrum melletti idős, nagy lombú fákat, és helyükre barokk stílusú parkot építenének. Öveges László főépítész múlt héten közölte szerkesztőségünkkel: nem vágják ki a fákat. Több hónapos egyeztetést követően ugyanis idén januárban az önkormányzat mint megrendelő – a színházzal egyeztetve – kezdeményezte a színház rekonstrukciós és bővítési tervét készítő Arker Stúdió felé, hogy a korábban megismert vázlatterveket az engedélyezési tervek készítése során módosítani kell. 

A módosítás lényege, hogy a színházépület két oldalán, a föld alatt tervezett több ezer négyzetméteres bővítést teljesen el kell hagyni. 

„Súlyos ellentmondás formálódott a színházszakmai, illetve a településképi, építészeti szempontok között. Ennek feloldására a városvezetés a nyár folyamán javaslatot tett az új funkciók jelentős részének egy közeli, de más épületben történő kialakítására. Első körben az önkormányzat rendelkezése alá kerülő, volt Tiszti Klub épületét javasoltuk. Ez nem felel meg megnyugtató módon a színházszakmai elvárásoknak. Ezért az önkormányzat vezetése az üzemszínház épületével közvetlenül szomszédos irodaház tulajdonosai felé kezdeményezte az épület vagy annak egy része megvásárlását. A tervezők felé egy úgynevezett C változat tervezését szabtuk meg feladatul, amelyben az oldalsó alagsori szárnyakban lévő funkciók teljeskörűen egy másik épületben valósulnak majd meg. E változat szerint oldalirányban semmilyen bővítés nem lehet. Ezzel a műemlék épület építészeti terhelése megszűnik, föld alatt huzamos emberi tartózkodásra szánt funkciók nem telepíthetők, illetve csak a műemlék épület mögött kerülhet sor néhány fa kivágására. Ezt az elvet a színház vezetése is tudomásul vette, így megkezdődhetett és jelenleg folyamatban van a tervek ilyen értelmű kidolgozása. Ennek eredményéről a város közvéleményét és a képviselőket tájékoztatni fogjuk” – állt a mostani előterjesztésben. 

Király József, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője örömének adott hangot a fordulat miatt, viszont előhozott egy december 14-re keltezett közgyűlési anyagot. 

Akkor a kiemelt városi beruházások aktuális helyzetéről érdeklődött interpellációjában, és a polgármester válaszában ez szerepelt: „a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház épületén tervezett építészeti munkálatok engedélyezési terveinek előkészítése folyamatban van, a korábban megtartott tervbemutatón ismertetett A változat mentén”. – Akkor most melyik az igaz? – kérdezte Király József, hangsúlyozva, hogy most teljesen más választ kaptak, mint decemberben. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester erre azt mondta: teljesen őszinte volt a decemberi válasz is, így zajlik egy tervezési folyamat. Dr. Fekete Gábor, a Fidesz–KDNP-frakció vezetője kijelentette, ő kérdőre vonja Király József őszinteségét. Ezt azzal indokolta, hogy egy korábbi online tervismertetésen, melybe ő is bekapcsolódott, emlékei szerint egyöntetűen, Királlyal együtt úgy döntöttek, hogy „a színház lefelé terjeszkedik”, és egyedül a polgármester volt az, aki ezt nem támogatta.

– Ön utólag felbiztatja a Kutya Pártot, vagy a Kutya Párt felbiztatja önt, és kivonul, hogy ebből reklámot csináljon magának. Nem az őszinteséget jelenti, hogy fél évvel ezelőtt az egyik lábán állt, most pedig a másikon – fogalmazott. – Lehet, hogy ebből más ügy lesz. Ön nem mond igazat. Gondolom, készültek hangfelvételek, vegyük elő és nézzük meg! – reagált a Szövetség politikusa. Végül azonban az előterjesztést egyhangúlag megszavazta a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában