Újítás

2022.02.06. 06:50

Meghonosítanák Kiskunfélegyházán a teqballt

Azt mondják, aki hármat tud dekázni egy labdával, az a teqballt is könnyedén megtanulja. A világ leggyorsabban fejlődő sportága világszerte hódít, idehaza azonban még kevesen ismerik, bár magyar találmány. Bács-Kiskun megyében elsőként Kiskunfélegyházán alakult meg a teqballszakosztály Isán András kezdeményezésére.

Vajda Piroska

Isán András, Kiskunfélegyházi Fiatalokért Sportegyesület alapítója. Fotó: Vajda Piroska

Isán András tavaly decemberben alapította meg a Kiskunfélegyházi Fiatalokért Sportegyesületet, elsősorban azzal a céllal, hogy meghonosítsa a városban a teqballt. Az országban a huszonnyolcadik, megyénkben az első olyan egyesület, amely ennek az új, magyar fejlesztésű labdajátéknak próbál teret biztosítani. A Kiskunfélegyházi Fiatalokért Sportegyesület tagja a 2020-ban alakult Magyar Teqball Szövetségnek is, amely igyekszik minél több szakmai segítséget megadni a félegyházi szervezetnek. Szükség is van rá, mert a teqball nem tartozik a látványsportok közé, így a támogatottsága is hátrányba szorul. Az új egyesület pályázatokon próbálja előteremteni a működéshez szükséges forrást. Nem könnyű az indulás, mert csak egy teqballasztal közel egymillió forintba kerül, de az egyesületi elnök lelkesedését ez sem veti vissza.

Isán András elmondta, első látásra beleszeretett ebbe a sportágba, és azt reméli, hogy sok követőre talál Kiskunfélegyházán is. Azt tervezi, hogy a város forgalmasabb közterein, iskolákban, sportpályákra helyez ki teqballasztalokat, hogy ezzel is segítse a félegyházi fiatalok rendszeres sportolását, szabadidejük hasznos eltöltését. A félegyházi sportéletben közismert Isán Andrástól azt is megtudtuk, hogy a teqball mellett szívesen helyt adnak más sportágaknak is, így például a futsalnak, ami korábban nagyon nagy népszerűségnek örvendett Kiskunfélegyházán. Ugyanakkor az új egyesület szeretné felkarolni a női kézilabdát is, ami szintén hosszú ideje nincs a városban.

Mint azt Isán András elmondta, a teqball egy futball-alapú sportág, amit a speciálisan meghajlított asztalon olyan sportolók, vagy lelkes amatőrök új generációja játssza, akiknek célja a technikai képességeik, a koncentrációjuk és az állóképességük fejlesztése. A teqball során hatványozottan érvényesül a nemek közti egyenlőség, hiszen a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a játékot nemtől és kortól függetlenül. A sport pontozási rendszer alapján működik, egyaránt játszható beltéren és kültéren, beleértve a strand körülményeket, tehát a homokos talajt is. A szabályok szerint a játékosok legfeljebb három érintést alkalmazhatnak, mielőtt visszajuttatnák a labdát az ellenfél térfelére, tehát ahhoz, hogy elkezdhessünk teqballozni, nincs szükség nagyobb tudásra, mint hármat dekázni egy labdával. A teqball a labdarúgás legtisztább válfaja, hiszen egy testi kontaktus nélküli sport, ami azt jelenti, hogy sem az ellenfél, sem pedig az asztal érintése nem engedélyezett. Ez minimalizálja az ütközések által okozott sérülések előfordulását is – részletezte az új félegyházi egyesület vezetője. 

Hozzátette, a Kiskunfélegyházi Fiatalokért Sportegyesületbe várnak minden tíz év feletti sportolni vágyót. Mint elmondta, a korhatár meghatározása csak azért volt szükséges, mert a fiatalabbak még nem érik fel a teqballasztalt.

Magyar találmány a mára már világszerte ismert sportág

Isán Andrástól megtudtuk, hogy a teqball csupán néhány éves múlttal rendelkezik. Kreatív ötletgazdája Borsányi Gábor, aki régebben sokszor focizott pingpongasztalon. A pingpongasztal vízszintes kialakítása miatt azonban a labda sokszor nem pattant úgy, hogy a játék élvezetes legyen. Borsányi úgy gondolta, ha az asztalt meghajlítanák, az ív segíthetné a labda lábhoz való pattanását. Több év fejlesztés után Huszár Viktor segítségével fejlesztették ki az első teqballasztalt 2014-ben. Két évre rá Ronaldinho, brazil futballista, a teqball egyik nagykövete mutatta be Budapesten hivatalosan a sportot, amely gyorsan meghódította a világot. Az első világbajnokságot 2017-ben Budapesten rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában