Galériával

2022.02.02. 13:55

Látták is, meg nem is az árnyékukat a kecskeméti medvék

Vajon mit mond a népi hagyomány, ha a medve Gyertyaszentelő napján a barlangjából előbújva először látja az árnyékát, de pár perc múlva már nem? Mert a Kecskeméti Vadaskert örvös medvéi, Lucky és Buddha így jártak szerdán.

Hraskó István

Látványetetéssel egybekötve tartották a medvelest. Fotó: Hraskó István

A népi hagyomány szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a téli álmából ébredő medve kijön a barlangjából, és ha napos időt talál és meglátja a saját árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú lesz a tél. Ha viszont borús időre ébred, akkor mancsaival kitörli az álmot szemeiből és nem megy vissza barlangjába, hanem elindul táplálék után, tehát véget ér a tél, és közeleg a tavasz.

Már régóta bevett program, hogy ezen a napon a Kecskeméti Vadaskertben is megtartják az „időjóslást”, látványetetéssel egybekötve. Most sem volt ez másként, szerdán a jelenlévő látogatók nagy örömére tízóraira kiengedték a szépkorú örvösmedve párt, a hím Lucky-t és a nőstény Buddhát az állatházból. A bőséges elemózsiának még szikrázó napsütésben kezdtek neki a mackók, de aztán a Nap elbújt a felhők mögé, úgyhogy hiába keresték volna árnyékukat.

- Eddig is változatos volt a tél, a komolyabb fagyokat enyhülés követte. Valószínűleg tavaszig ilyen is marad az időjárás, azaz lesznek még hidegek és kellemesebb napok. De a tavasz biztosan eljön - vonta meg az időjóslás tanulságát mosolyogva Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettes.

Mára már csak hagyomány a medveles

 

Persze ez ma már csak egy kedves szokás, hiszen az állatkertekben a medvék nem alszanak valódi téli álmot. Éjjelenként nem barlangban, hanem állatházukban pihennek, életmódjuk legfeljebb csak abban különbözik a többi évszakban megszokottól, hogy nekik is csendesebbek az estéik,  a korai sötétedés és zárás miatt már ők is hamar bemennek a vackukra, és korábban lepihennek, mint nyáron - tudtuk meg  Zomboryné Polyák Irén igazgatóhelyettestől.

Mivel nincsen hónapokig tartó szundi, a medvéknek a Vadaskertben télen is bőséges és változatos táplálék-ellátásra van szükségünk. Az igazgatóhelyettes elmondta, ilyenkor inkább  magasabb energiatartalmú takarmánnyal etetik őket, több főtt hús, hal, főtt tojás, túró kerül az „asztalukra”, míg nyáron a lédús takarmányokra, gyümölcsökre, zöldségekre helyezik a nagyobb hangsúlyt. Hiába laknak vadon élő társaikhoz képest komfortos körülmények között (bár az állatházuk nincs fűtve), az állatkerti medvék alkalmazkodnak a téli időjáráshoz, ilyenkor vastagabb a bundájuk. Lucky és Buddha közel tíz éve érkezett a Nyíregyházi Állatparkból, és már nagyon szép kort megértek, betöltötték a huszonnégyet. Örvös medve egyébként csak három állatkertben látható hazánkban. Kecskeméten szombaton és vasárnap 10 órától tartják látványetetésüket, várják az érdeklődő látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában