Generációs váltás

2022.02.10. 13:50

Idősödik a gazdatársadalom Kiskőrösön

A Kiskőrösi Gazdaköri Egyesület a város egyik nagy civil szervezete, amely minden évben két nagy rendezvényt tart. Az egyik a hétvégi városi disznóvágás volt, amelyet hatodik alkalommal rendeztek meg. Nikléczi Gábor szőlész-borász gazdálkodó, a szervezet elnöke azt mondta, hogy idősödik a gazdatársadalom a városban, a következő tíz évben jelentős birtokkoncentráció várható, mivel sokan a koruk miatt felhagynak a mezőgazdasági munkával.

Barta Zsolt

A felvétel a szombati kiskőrösi városi disznóvágáson készült Fotó: Barta Zsolt

Éppen az idén harmincéves a Kiskőrösi Gazdaköri Egyesület. Nikléczi Gábor elnök, aki 11 hektáron szőlő­termesztéssel és borkészítéssel foglalkozik, elmondta, hogy 113 tagja van a szervezetnek. A tagság mintegy fele aktív, ők azok, akik részt vesznek szinte minden kisebb-nagyobb rendezvényükön. Az éves nagy munkák lezárultával telente gazdaesték keretében továbbképzéseket rendeznek. Ezek témái a növényvédelem, a tápanyag-gazdálkodás, illetve a pályázati kérdéseket is érintik. Sok esetben maga a falugazdász, azaz a legilletékesebb személy tájékoztatja a tagokat.

Az egyesület két nagy rendezvényt szervez minden évben

Az ősz elején a szüreti napokon állítanak sátrat a főtéren, ahol bemutatkoznak a termelők. Illetve minden februárban városi disznóvágást szerveznek. Tavaly ősz óta, gazdaköri kezdeményezésre, termelői piacot tartanak a főtéren. Kéthetente csütörtökönként déltől este hatig pakoltak ki a gazdák egészen az adventi ünnepi időszakig. A termelők sajtot, mézet, homoktövist, gyümölcsöt, zöldséget, hústermékeket, diót is árultak az adventi időszakig. A hideg miatt legközelebb tavasz elején találkozhatnak velük a vásárlók.

A termelői piac költségeit egy pályázat keretében finanszírozzák. Egy másik pályázat keretében szeptemberben és novemberben gasztronómiai estéket tartottak. Kecskemétről a Hírös Gasztroszínház volt a vendégük. Ezeken az estéken bemutatták a helyi borokat is.

Nikléczi Gábor kérdésünkre elmondta, hogy nagy külterülettel rendelkezik Kiskőrös, melyek művelése jelentős kihívás elé állítja a kőrösieket. A gond az, hogy az a generáció most kezd kiöregedni, amelynek tagjai ma még foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A város körül több mint kétezer hektáron gazdálkodnak a szőlészek. Az elnök úgy becsüli, hogy egy-két évtized múlva legfeljebb minden ötödik családban folytatják majd a gazdálkodást a fiatalok. Attól nem tart, hogy néhány éven belül elvadult parcellák veszik majd körbe a várost, az azonban várható, hogy felerősödik a birtokkoncentráció folyamata.

Ma még a nyugdíj előtt álló vagy már nyugdíjas korosztály családonként átlagosan 3-4 hektáros területen termeszti a bor alapanyagát. De tíz-tizenöt éven belül 10–30 hektáros birtoktestek alakulhatnak ki, mivel az idősödő termelők értékesítik majd a parcellákat. Attól az elnök nem tart, hogy drasztikusan csökkenne a szőlőtermesztés. Ugyanakkor nem kizárt annak a lehetősége, hogy egy más jellegű mezőgazdasági kultúra termesztése is megerősödhet. Úgy véli, hogy a melegágyi fóliás termesztés jó eséllyel bővíthető Kiskőrösön. Aki nem akar szőlővel foglalkozni, annak érdemes zöldségtermesztésre váltania. Alapvető kérdés viszont az, miként is lehet megoldani az öntözést, ugyanis egyre több aszályos év követi egymást. Mint mondta, az erdőtelki részen találhatóak felszíni vizek, a Duna-völgyi-főcsatorna vizét is oda lehetne vezetni. Ebben a térségben nem túl jó a talaj, de a kertészeti kultúra számára kiváló lehet. Viszont nagyon sok kis parcella van, amelyeket előbb-utóbb össze lehet vonni, mondta végül az elnök.

Kis parcellákon gazdálkodnak

 

Kiskőrösön 1053 agrártermelő gazdaságot számoltak össze a legutóbbi KSH-összeíráson. Ezek tulajdonosai 5750 hektáron gazdálkodnak. A szántóterület 1627, a szőlőterület 2102, a gyümölcsösök területe 266 hektár. Az üvegházi termelés csak mindössze 13 hektár. A maradék felület gyep, egyéb terület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában