Hagyományőrzés

2022.02.19. 10:57

Disznótoros fesztivált tartottak Apostagon

A kedvező időjárás is hozzájárult a negyedik Disznótoros fesztivál jó hangulatához a napokban. Hagyományosan, polgármesteri tűzgyújtással indult a rendezvény, majd megkezdődött a sütés-­főzés is a sátrak alatt.

Lencsés P. Anna

A Cimborák csapat tagjai a fesztiválon

Fotó: Lencsés P. Anna

Zakar Zoltán, Apostag polgármestere hírportálunk érdeklődésére felidézte a kezdeteket. Elmondta, közel tizenöt éve, a környéken újszerű kezdeményezésként hozták létre rendezvényüket, amelyet hurkafesztiválnak neveztek el. A cél az volt, hogy a hosszabb téli időszak után kicsalogassák az embereket a szabadba egy közös, jó hangulatú időtöltésre, találkozásra.

– Az évek folyamán azért mi is újítottunk és átalakultunk disznótoros ételek fesztiváljává, mert úgy láttuk, hogy sokan nemcsak hurkát szeretnének készíteni, hanem más, téli időszakra jellemző ételeket is. Sikerült egy hangulatos, közösségteremtő összejövetelt megteremteni, amely azóta is működik 

– összegezte Zakar Zoltán polgármester. A tavalyi évben a járványhelyzet miatt elmaradt a rendezvény, de az idén ismét eljöttek a baráti társaságok, családok, lakó- és munkahelyi közösségek, az egyházak képviselői, valamint ellátogattak Apostagra más településen élők is. 

Ebben az évben nyolc csapat nevezett, amelyek a disznótoros ételek széles palettáját vonultatták fel. A tárcsákban disznótoros pecsenye, tarja, oldalas, máj, kolbász, hurka sült, bográcsban töltött káposztát, pörköltet főztek, illetve lángost is sütöttek. A részt vevő csapatok mindegyikét ajándékkal jutalmazták a szervezők. Az ételek-italok kínálatán túl a jó hangulathoz hozzájárultak műsorukkal a rendezvény színpadi fellépői és a napot záró retró diszkó egyaránt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában