Borverseny

2022.02.02. 20:02

Átadták a rozéverseny nagydíját Kunszentmiklóson

A napokban kapta meg a decemberi Kunszentmiklóson rendezett Országos Rozé Borverseny nagydíját a Gál Szőlőbirok. A megyei közgyűlés elnöke ajánlotta fel az elismerést, ennek átadására a pandémia végett csak a napokban került sor. A számos kiváló rozé bor közül a szakavatott zsűri döntése alapján a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet Kékfrankos - Pinot noir, Kunsági Rozé cuvée bora került ki győztesen. A borászat három borral nevezett, mind a három arany érmes lett.

Barta Zsolt

A nagydíjat Gálné Dignisz Évának átadja: Filus János a szervezőbizottság elnöke , és Kunszeri Miklós a rozé borverseny megalapítója. Fotó: Barta Zsolt

A Csepel-szigeten, a fővárostól 25 km-re Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek határában fekvő, jelenleg 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet borászatának szőlő-alapanyagát. A pincészet 2004-ben épült. 2011-ben szőlőbirtokuk tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel. Pincészetük 2800 hektoliter rozsdamentes temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a terméskorlátozás, a válogatott szüret és az irányított erjesztés határozza meg. A családi borászat kiválóan szerepelt a 2021.évi Kunsági borversenyen is, mert 8 nevezett mintájuk közül hét arany érmet kapott. Ezzel az eredményükkel elnyerték forgalmi bor kategóriában  a borvidék legeredményesebb termelője vándordíjat.  Minderről Filus János, a Kunsági Borvidék alelnöke tájékoztatta portálunkat.

A kunsági rozék a legjobbak között.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a megmérettetésen  285 bor szerepelt. A borászatok az ország 22 borvidéke közül 19-ből küldtek mintákat. A legtöbb a Kunsági Borvidékről érkezett. A 79 arany éremből 32 a Kunsági Borvidékre került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában