Galériával

2021.12.08. 07:12

Szigetcsépen készült az idei év legjobb rozé bora

Hagyományosan Miklós napján került megrendezésre az országos rozé borverseny Kunszentmiklóson. A huszonkettedik alkalommal megtartott megmérettetésen közel 300 bor került bírálat alá.

Gulyás Sándor

Közel 300 bort kóstoltak az ítészek. Fotó: Gulyás Sándor

A borokat idén is Miklós nevű borászok és rozé borukkal aranyérmeket nyert szakemberek bírálták el. A borverseny elnöki tisztét dr. Kállay Miklós, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora töltötte be. A rendezvény vendége volt dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke. A mintákat a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium bor és pezsgőgyártó technikus tanulói szolgálták fel.

– Nem túl korán értek a szőlők, szeptember közepén lehetett szüretelni. A csapadék hiány miatt alacsony volt a lékinyerés, ezért a szőlő beltartalma nagyon kiválónak bizonyult az idei esztendőben, ami a borok minőségében is megmutatkozott. A rozé és siller borok egyedülálló módon egyesítették a kék szőlőből származó zamatgazdagságot a fehérborok frissességével, üdeségével.

A rozé bornak nagyon jó a piaca hazánkban és nemzetközi megítélésük is kiváló.

A franciaországi rozé világbajnokságokon például már több magyar borászat nyert arany, illetve ezüstérmet. Az utóbbi időben mondhatni már „zavarjuk” a nyugat-európai borászokat – fogalmazott Kunszeri Miklós nyugalmazott borászati felügyelő, a verseny megalapítója.

Dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora köszöntőjében a Miklós napi borverseny történetét elevenítette fel.

– Az első versenyt huszonhárom éve, Miklós napján, Miklóstelepen, a borászati kutatóintézetben tartottuk meg. Az ötletgazda Kunszeri Miklós barátom volt. Kunszentmiklós immáron tizenötödik alkalommal adott otthont a borászatok szakmai versenyének. Az idei esztendőben közel 300 bor került bírálat alá. Huszonhárom év távlatából elmondható, hogy a Miklós napi borverseny nagyban hozzájárult a rozé és siller borok, gyöngyöző borok, pezsgők népszerűsítéséhez, az új stílusú borok létrejöttéhez, hungarikummá válásához – emelte ki dr. Kállay Miklós.

A bíráló bizottság tagjainak nem kis fejtörést okozott, hogy a kiváló minőségű, zamatgazdag nedűk közül kiválasszák az idei esztendő legjobb rozéborát.

– A borok jó évjáratot tükröztek. Nagyos sok, szépen fejlesztett és zamatos rozé került a bírálók asztalára. Alig volt olyan, ami kifogásolható lett volna. Büszkeséggel tölt el, hogy az év rozé bora a Duna-Tisza közén elhelyezkedő Kunsági Borvidékről került ki – értékelte a versenyt Filus János főszervező, aki idén vette át a stafétát Kunszeri Miklóstól, a verseny megalapítójától.

Hetvenkilenc arany minősítés

A bírálóbizottságok döntése értelmében az idei versenyre benevezett borok közül hetvenkilenc kapott arany, százhúsz ezüst, és nyolcvanhat bronz minősítést. Magyarország legjobb rozé bora 2021, Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nagydíja címet a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet cuvée rosé bora érdemelte ki. A második ugyancsak Gál Szőlőbirtok és Pincészet kékfrankos rozéja, míg a harmadik a Paulus Molnár Borház Kft. paulus gold rozéja lett. A részletes eredménylista a rozebor.hu honlapon megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában