Vádemelés

2022.01.27. 09:40

Összesen 24 év fegyházat kért a megyei főügyészség a három embercsempésznek

Embercsempész bűnszervezet három tagja ellen emelt vádat a megyei főügyészség, a csoport 2019 októbere és 2020 januárja között 33 alkalommal juttatott a szerb-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat Szeged és Baja térségéből Budapestre, illetve Ausztriába.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője elmondta: a rendőrök 2020. január 14-én délután az M5-ös autópálya jakabszállási lehajtójánál ellenőriztek egy személyautót vezető magyar férfit. Az egyenruhások a gépkocsiban öt szír bevándorlót is találtak, akik illegálisan lépték át a szerb-magyar határt és az embercsempész férfi Ausztriába akarta őket szállítani. A rendőrök a férfit elfogták és őrizetbe vették.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott, alapos és széleskörű nyomozás kiderítette, hogy az embercsempész férfi az elfogása előtt 2019 október közepétől még legalább 32 alkalommal szállított a határt illegálisan átlépő, jellemzően szír bevándorlókat rendszeres fizetségért Budapestre, illetve Ausztriába. A szállításokat valamennyi alkalommal egy Budapesten élő szír férfi szervezte, aki a bűnszervezet másik irányítója, egy budapesti nő közvetítésével telefonon adta az utasításokat a szállítónak arról, hogy hány migránst kell szállítania, hol és mikor vegye fel őket. A bűnszervezet legalább 86 illegális bevándorló csempészéséért felelős.

A szír vezető utasítására a női vádlott biztosította a szállítónak a csempészjárműveket is, az embercsempészek a telefonbeszélgetéseik során a lelepleződés elkerülése érdekében „kódnyelvet” használtak. A szír férfi és a nő vádlott is rendszeres fizetséget kaptak az embercsempészésért, amit ismeretlen „futárok” juttattak el részükre. A szállító legalább 5 millió, míg a másik két vádlott fejenként legalább 7,6 millió forinttal gazdagodott az embercsempészés révén.

A főügyészség a nő vádlottat közokirat-hamisítás bűntettével is vádolja, ugyanis az egyik csempészjárműt egy, az embercsempészésről mit sem sejtő személy nevére vette meg, ami miatt a gépkocsi tulajdonosáról valótlan adat került a járműnyilvántartásba.

Ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerik, az ügyész a szír vádlottal szemben 10 év, a másik két bűntársával szemben pedig 7 év 6 hónap, illetve 6 év 6 hónap fegyház kiszabását indítványozta. Az ügyész a gazdagodásuk erejéig vagyonelkobzást is indítványozott a vádlottakkal szemben. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában