Beruházás

2022.01.06. 06:50

Hamarosan kezdődik a sportcsarnoképítés Kiskőrösön

Aláírták a KSZC Kiskőrösi Wattay Technikum épülő sportcsarnokának kivitelezési szerződését szerda délután az intézmény vezetői és a kivitelező cég ügyvezetője. A kormány közel kilencszázmillió forinttal támogatja a beruházást, amelynek ünnepélyes alapkőletétele január 12-én lesz.

Pozsgai Ákos

Balról: Major József, a HUN-BAU Holding Kft. ügyvezetője, Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója, Csúzdi Zoltán, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kancellárja és Bozár Sándor László, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum gazdasági vezetője. Fotó: Pozsgai Ákos

Fotó:

Több évtizedes álom valósul meg a beruházással – hangoztatta Franczia László, a Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatója a kivitelezési szerződés ünnepélyes aláírásakor. Elmondta, hogy az intézményben a nyolcvanas évek óta komoly gondot jelentett, hogy az iskolának nincs megfelelő méretű és felszereltségű tornaterme. Az iskola korábbi tornaterme az 1970-es években, az akkori tanulók és oktatók saját kivitelezésben épült fel. Az eltelt kb. 50 év alatt az épület rendkívül leromlott állapotúvá vált, így lebontották két éve. 

– Úgy tűnik, hogy néhány hónapon belül az iskolának és ennek a városnak is épül egy második sportcsarnoka, lesz lehetőségünk a mindennapos testnevelés órák, a tömeg-és versenysport és egyéb rendezvények megtartására. 

Emellett lehetőséget szeretnének majd biztosítani a város más sport- és egyéb rendezvényeinek megtartására is 

– fejtette ki az intézmény igazgatója. Hozzátette: Az Innovációs és Technológiai minisztérium, Font Sándor (Fidesz-KDNP) Kiskőrös és térsége országgyűlési képviselője és a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum vezetőinek támogatásával vált lehetőség arra, hogy bejelentsék a korábbi feltételes közbeszerzési eljárás végeredményét és aláírják a sportcsarnok kivitelezési szerződését az építő céggel. 

Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, hogy nem volt kockázatmentes a beruházás igen hosszúra sikeredett előkészítése. Azonban, azzal, hogy a támogatók mindegyike odatette a maga lehetőségét, az előbb-utóbb eredményre vezetett. Ebben a folyamatban szerinte kiemelt szerepe volt Font Sándor országgyűlési képviselőnek, aki az utolsó pillanatokat is maximálisan kihasználta arra, hogy a már korábban a fejlesztésre jóváhagyott anyagi támogatáshoz a további szükséges kormányzati forráskiegészítés megérkezzen időben. 

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány egyetértett, és pártolta az intézmény tornacsarnokának megépítéséhez szükséges többlettámogatást, így összesen 886,2 millió forint vissza nem térítendő összegért kapott a szakképzési centrum az új sportcsarnok felépítésére. 

Az új sportcsarnok a meglévő iskola és a kollégium épülete között épül meg, egy hússzor negyven méteres szabvány-kézilabdapálya és a hozzá funkcionálisan kapcsolódó kiszolgálóhelységek kapnak benne helyet két szinten. 

A tornacsarnok tervezett nettó alapterülete 1779 négyzetméter lesz, megközelíthető lesz majd az utcáról és az iskola udvaráról is, az akadálymentes bejáratot az udvar felől alakítják majd ki. 

Mindkét bejáraton belépve a földszinti előtérbe jutunk, mely közvetlen csatlakozik a tornacsarnokhoz, az udvar felől egy árkádot alakítanak ki, mely több funkciós közösségi térként működik majd, egy üvegfalon keresztül, tolófalakkal lesz összenyitható a belső és a külső tér. 

Az északkeleti két szintes szárnyban a földszinti részen lesznek a mosdók, a sportszertár, külső megközelítéssel pedig az elektromos és a gépészeti helyiség. Az emeletet két lépcsőn lehet majd megközelíteni, ahol galéria lesz, mely lelátást biztosít a tornacsarnokba. 

Az emeleten lesznek még öltözők, és az ezt kiszolgáló vizesblokkok, tusolók, mosdók, és egy raktár- stúdióhelyiség is. 

A sportcsarnok az iskolaépülettel egy tűzgátló ajtón kapcsolódik majd, amely átjárást biztosít két épület között. Az akadálymentesítés a földszinti részen megoldott, mindkét bejáratnál készül rámpa, az utcán egy megemelt térburkolattal, az udvar felől pedig egy szabványos akadálymentes rámpa épül. A parkolásra az iskola körül meglévő utcai parkolóban lesz lehetőség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában