Beruházás

2022.01.20. 12:04

Februárban már megnyithatják az új óvodát Kalocsán

A közösségi szavazáson Lurkópalota Belvárosi Óvoda névre keresztelt új kalocsai intézmény februárban megnyithatja kapuit.

Gábor János

A tanév második felétől már 75 gyermek járhat ide

A leromlott állapotú Szent István király úti székhelyükről ők is a több mint félmilliárdos, Erkel Ferenc utcáról nyíló ingatlanba, az emeletre kerülnek. A működés megkezdésének időpontjáról először a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat jelentetett meg közleményt, jelezve, hogy a tanév második felétől már 75 gyermek járhat ide. Ezt az információt a kalocsa.hu városi honlap is megerősítette, a múlt héten. 

Mint ismert: az ingatlant az üzemképtelenné vált Újvárosi óvoda növendékei lakhatják be, hiszen eredeti intézményük 2020 végi bezárása óta más óvodák között elosztva vesznek részt az oktatásban. Nem csak ők kerülhetnek jobb körülmények közé, hiszen ideiglenesen a Lurkópalota mögötti, Petőfi Sándor utcáról nyíló Ifjúsági Ház is óvoda lesz – ide később további 75 gyermek járhat majd (várhatóan a szintén rossz állapotú Kunszt utcai óvoda helyett), csak előbb felújítják. 

Amint azt portálunk is megírta: az átépítés várhatóan februárban indul – erre a célra 106 millió forintot kapott az önkormányzat, a PIP Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nonprofit Kft.-től. A „Bács-Kiskun” Facebook-oldalon megjelent cikk hozzáfűzi: a város szintén a PIP-től igényelt 64,5 millió forint önerő nélküli támogatást, hogy berendezze a rövidesen nyíló intézményeket. Az összeg „mind a megyei TOP-forrásból megépült új, 75 férőhelyes óvoda, mind az Ifjúsági Házban ideiglenesen kialakítandó 75 férőhelyes óvoda – tehát összesen 150 férőhely – eszközökkel történő felszerelésére nyújt lehetőséget” – írták. 

A külön pályázatra azért volt szükség, mert a korábbi TOP-projekt az épületek berendezésére, illetve eszközökkel és bútorzattal való ellátására nem biztosított forrást (holott a hirdetőtábla alapján csak az új óvodára 538,14 millió forint vissza nem térítendő támogatás jutott). Most ez is megvan, így a következő néhány hétben végső formát ölthetnek a Lurkópalota belső terei is, hogy a második félévtől fogadhassa a gyerekeket, az óvodapedagógusokat és az összevont intézmények igazgatóságán dolgozó szakembereket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában