Fejlesztés

2022.01.16. 06:51

Új óvodát szeretnének építeni Kalocsán

Az önkormányzat 300 millió forintból újítaná fel a város bölcsődéjét és két óvodáját, de további 550 milliót is próbál szerezni, egy vadonatúj óvoda építésére.

Gábor János

Filvig Géza, Kalocsa polgármestere egy korábbi óvodalátogatáson a Kunszt utcában

Forrás: Gábor János/archív felvétel

A város következő óvodája gyakorlatilag az újonnan épült Lurkópalota bővítése lenne – derült ki a csütörtökre meghirdetett rendkívüli képviselő-testületi ülésen, amelyen az erre vonatkozó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázat benyújtásáról döntöttek. Az önkormányzat ezzel egy időben azt sem szeretné, ha a nagyberuházások miatt nem jutna elegendő forrás a meglévő ingatlanok állapotjavítására, így kiválasztottak három olyan intézményt, amelyek felújításra szorulnak. 

Dr. Filvig Géza polgármester az ülés bevezetőjében felidézte: műszaki alkalmatlansága miatt bő egy éve kellett bezárni az Újvárosi óvodát, ahonnan mintegy száz gyermek költözött más intézményekbe. Ez a helyzet, illetve a viharkáros épületszárnnyal küszködő Kunszt utcai intézmény – amelyet idővel szintén ki kell üríteni – komoly figyelmeztető jeleket küldött a város felé az óvodák állapotáról, ezért elkezdték keresni, hogy melyek szorulnának felújításra. Végül három intézményt választottak ki. 

Bár a Zrínyi utcai bölcsődét nemrég sikerült bővíteni és korszerűsíteni, az energetikai fejlesztésre szánt összeg forráshiánya miatt nem maradt pénz a nyílászárók cseréjére, illetve a játszóudvarok felszerelésére. A Bem apó utcai tagóvodában épp fordított helyzet állt elő: energetikai szempontból rendbe hozták, viszont szükségessé vált a tetőhéjazat cseréje, az elektromos hálózat felújítása, egy-egy akadálymentes bejárat és vizesblokk kialakítása, valamint az ivóvíz- és szennyvízrendszer kiváltása az épületen belül és kívül. 

A Zöldfa utcai tagóvoda a fent írt Újvárosi intézmény bezárása miatt szorulna bővítésre, ugyanis a létszámuk 75-ről száz főre emelkedett, így a tornaszobát voltak kénytelenek csoportszobává alakítani. 

A munkálatokra mintegy 300 millió forintos, százszázalékos intenzitású támogatásért folyamodik az önkormányzat a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.-vel (BKMFÜ) közös konzorciumban. Dr. Vincze András képviselő arról érdeklődött, hogy miért jobb a BKMFÜ-vel közösen pályázni, mint önállóan.

Boromisza Viktor, a városüzemeltetési és -fejlesztési osztály vezetője válaszában elmondta: az ügynökség jó kapcsolatot ápol a Magyar Államkincstárral, és nagy rutint szerzett hasonló pályázatok lebonyolításában, mivel szinte minden megyei település velük konzorciumban indul el a TOP-pályázatokon. Megjegyezte: költségelszámolásokban és számtalan finomításban tudják segíteni az osztály munkáját, tehát összességében hasznos az együtt­működés. 

A felújításra szánt százmillióknál is nagyobb összeget, mintegy 550 millió forintot emésztene fel a nemrég felépült és várhatóan egy-két hónapon belül nyíló Lurkópalota Belvárosi Óvoda bővítése. Az önmagában is bő félmilliárd forintos intézmény a vele szomszédos ingatlan felé terjeszkedne, és további 75 fővel nőhetne a kapacitása. 

A telket tavaly vásárolta meg az önkormányzat, így elkezdheti a beruházás előkészítését.

 Az építkezés költségeit szintén a TOP Plusz keretéből, önerő bevonása nélkül állnák. 

Király Róbert városatya érdeklődésére a polgármester úgy becsülte, hogy a már másnap beadott pályázatot egy-két hónapon belül el fogják bírálni, és pozitív visszajelzés esetén rögtön elkezdik keresni a kivitelezőket. A képviselők a rend­kívüli ülés minden pontját teljes egyetértésben szavazták meg, így újabb nagy óvoda­fejlesztésekre kerülhet sor a városban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában