KALOCSA

2021.12.04. 11:25

Megőrizték a disznóvágás népi hagyományát

Gábor János

Egy több mint 2,5 mázsás hízót dolgoztak fel

Fotó: Gábor János

A Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület múlt hétvégi, érsekkerti disznótorán egy több mint 2,5 mázsás hízót dolgoztak fel korabeli eszközökkel és viseletekben. A szervezet pályázati forrásból tudta finanszírozni a régi falusi életmód egyik legfontosabb közösségi eseményének bemutatóját, amit a Covid miatt nem minden feltétel nélkül tudtak megtartani.

– A járványhelyzetben annyit kértünk, hogy csak védettséggel rendelkező látogatók jöjjenek, hiszen az egyesületben dolgozóknak magasabb az átlagéletkora, így szerettük volna megvédeni őket

– érvelt az egyesületvezető. Dr. Kovács Istvánné Sztakó Éva hangsúlyozta: ezúttal nem is szorultak zárt terekbe, hiszen a Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. a rendelkezésükre bocsátott egy nagy rendezvénysátrat.

Az egyesületvezető hangsúlyozta: a tágas helyszínnek köszönhetően akkor sem kellett szorosan egymás mellett lenniük, amikor az ebéd vagy a vacsora idején nagyobb tömeg gyűlt össze. A korábbi években erre nem volt lehetőségük, hisz a Hagyományőrzők Házának emeleti ebédlőjét vagy egy másik helyszínt kellett igénybe venniük. Idén minden előkészítő munka és a feldolgozás teljes folyamata is a sátor alá került, majd a vendéglátást ugyanitt tudták lebonyolítani. Egyedül az ételek készítésének egy részét kellett kiszervezni: bár a pörkölt és a töltött káposzta helyben főtt, a pogácsát és a hájas süteményt a Hagyományőrzők Házában, míg a hurka-kolbászt a közeli Fazekas Alkotóház autentikus látványkemencéjében sütötték ki.

– Hálásak vagyunk Kovács László fazekasmesternek, amiért felajánlotta a nemrég épített kemence használatát, hiszen mi csak egy sütővel tudtunk volna gazdálkodni – mondta előzékenyen Kovács Istvánné, hozzáfűzve: csak nehezen készültek volna el a sütés-főzéssel, ha nem kapnak külső segítséget. A hagyományos disznótoros vacsora keretében koncerttel és táncházzal is meglepték a kb. százfős esti közönséget, akiknek a Tarsoly zenekar húzta a talpalávalót.

Egy több mint 2,5 mázsás hízót dolgoztak fel
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában