Segítség kell!

2021.12.25. 15:25

Már csak a karácsonyi csodában bízhat a madarasi állatmenhely

Karácsonyi csoda nélkül félő, hogy nem lesz holnap a madarasi Mini menedék állatmenhely számára. A kiadás nő, a bevétel csekély, az adósság megfizethetetlen. Olykor az emberfeletti erő sem elég, ebből a helyzetből az egyetlen kiút, ha támogatás érkezik.

Morva Daniella

Archív-felvétel Fotó: Morva Daniella

Létezik egy menhely, nem messze a szerb határtól, amely más mint a többi. Önmaga lábán igyekszik állni a sarat, láthatatlan szupererővel rendelkező tulajdonosok kezei alatt. Ott mindent a tiszta és őszinte szeretet vesz körül, boldog lakói szeméből pedig még a legnagyobb bajban sem huny ki a csillogás. A madarasi Mini menedék egyelőre magánkézben van, ezért egyáltalán nem kapnak támogatást, még az adó 1 százalékra sincs jogosultságuk. És bár az alapítványi lét sem jelent számukra kiutat a bajból, két hosszú év után mégis ebben a formában működnének tovább januártól – amennyiben lesz erre lehetőségük. Egyelőre ugyanis kilátástalan a jövő.

Varga Hajnalka, a menhely csupaszív tulajdonosa elárulta, óriási a baj. Ötgyermekes családként mindannyian cipelik annak terhét, hogy talán nem tudják megmenteni szeretett minimenedéküket. 

– Önerőből már semmiképpen nem tudunk kikeveredni ebből. Ha nem érkezik segítség, a menhelynek vége. 

Nem tudjuk tovább fenntartani. Másfél hetente százötvenezer forintot költünk el faforgácsra, a tartozásunk az állatorvos felé több mint egymillió forint, az oltások és az ivartalanítás kutyánként körülbelül százezer forint, és akkor még nem beszéltünk az eledelről és az egyéb ellátásról. Ez közel száz kutyánál embertelen összeg – vázolta a helyzetet a tulajdonos.

Szívszorító belegondolni, hogy néhány kötelezően elvégzendő tevékenység (ivartalanítás, oltás, chippelés) nélkül nem is adható örökbe egy kutya, az anyagi problémák miatt épp ezért az örökbefogadási folyamat is megakadhat, ami a lehető legrosszabb forgatókönyv egy állatmenhely számára. – Sokszor már az életükért folytatott küzdelem is több százezer forintba kerül. Néhány mentett kutyusra olyan szörnyű állapotban találunk rá, hogy a kötelezők nélkül, 

pusztán a megmentésükért embertelen összegeket fizetünk ki, de nekünk ez minden pénzt megér 

– fogalmazott Varga Hajnalka, aki családjával együtt éjt nappallá téve azért dolgozik, hogy minden kutyának segíteni tudjon. 

– Az életünket jelenti ez az egész. Mindennél jobban szeretjük csinálni, és bár nagyon fáradtak vagyunk, sosem adnánk fel. Tény, hogy temérdek lemondással jár, nincs túl sok időnk a barátainkra és a családra, de imádjuk minden percét. Mi az éjszaka közepén is felkelünk és útnak indulunk, ha szükség van ránk. Évek óta két órákat alszunk, nem mondunk nemet egy kutyára sem, hiszen ha éjszakára ott hagyjuk, nem éri meg a reggelt, különösen télen. Ilyenkor nem az a fontos, hogy aludhassunk, hanem hogy tudjuk, a kutyusnak szüksége van ránk – tette hozzá.

Az állatoknak a Mini menedékre, a tulajdonosoknak pedig egy karácsonyi csodára, egy közösségi összefogásra lenne szüksége, hiszen az életüket vennék el azzal, ha be kellene zárniuk a menhelyet. 

Már a saját anyagi javaikat is feláldozták, a hiteleik tornyosulnak, gyakorlatilag minden lehetőséget elhasználtak, amikor túl akartak élni. 

A család néhány tagja betegen is teljes odaadással és szívvel próbál erőn felül teljesíteni, ám mind emberek vagyunk és tudjuk, még a kőszikla is megreped olykor, kapaszkodó nélkül pedig lehetetlen végigcsinálni. A család helyzetét tovább nehezíti, hogy egy fizetésből élnek, mivel az édesanya tartósan beteg gyermekeit ápolja otthon.

– Ha nem lennék itthon a gyerekekkel, esélyünk sem lett volna belevágni. Így viszont kaptunk egy lehetőséget, ami az életünkké vált. Beleszakadna a szívünk, ha le kellene mondanunk róla. A kicsiket kézzel neveljük, de idős és beteg kutyákat is befogadunk, és soha nem altatunk, a végsőkig mellettük vagyunk. Ez egy nagy család, ahol mindenki egyformán számít – hangsúlyozta Varga Hajnalka, aki bár szívével hisz még a csodában, az eszével nem. 

– Minden nap rettegek attól, hogy lesz-e holnapunk. Ám eddig mindig a szívemre hallgattam, ezért most is bízom benne, hogy van még remény és ránk találhat az a karácsonyi csoda

– csuklott el a hangja. Azt minden esetre leszögezte, továbbra sem hagyják cserben az állatokat, arra nem lennének képesek. Karácsonykor, szilveszterkor is elérhetőek lesznek.

És bár kitartanak, mert a szeretet összeláncolja őket, idejük véges, a menhely napjai meg vannak számlálva. 

Félő, hogy ezek a csodálatos, új esélyt érdemlő kutyusok utcára kerülnek, örökre elveszítve az emberekbe vetett bizalmukat. 

Amíg azonban állnak a kennelek és van erő azokban az értük dobogó szívekben, a remény nem fogy el. Jelen helyzetben a menhely számára minden adomány életmentő lehet, a néhány száz forinttól kezdve a junior, vagy felnőtt kutyatápon át a faforgácsig, de akár egy póráznak is őszintén örülnek. A legfontosabb a segítő szándék, amelyre most minden eddiginél nagyobb szükség van.

Ha csatlakozna a menhely karácsonyi csodájának beteljesüléséhez:

Számlaszám: OTP Bank 11773322 – 01941711 – 00000000

Nemzetközi utalásnál: HU 28 11773322 – 01941711 – 00000000

Swift kód: OTPVHUHB

Közlemény: Karácsonyi csoda, küzdünk a holnapért

Számlatulajdonos neve: Varga Barna Olivér

Személyes, postai segítség: 6456 Madaras, Széchenyi István utca 2.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában