Petíció

2021.12.22. 17:20

Kiszorul a Kecskeméti Fürdőből a Swimmate úszóegyesület

Nem hosszabbítják meg a Kecskeméti Fürdőben a Swimmate Sport Egyesület medencebérlését, így januártól több mint száz gyermek úszási lehetősége került veszélybe. Az egyesület petícióval fordult a polgármesterhez, kérve, hogy biztosítsanak számukra férőhelyet a fürdőben.

Hraskó István

Több mint kétszáz gyermek jár az egyesület edzéseire

Forrás: Beküldött fotó

Mint Beke Mátétól, az egyesület alapítójától és vezetőjétől megtudtuk, a 2019-ben alakult egyesület 2020 szeptembere óta tart úszásoktatást a Kecskeméti Fürdőben kezdő csoportok részére. Egy addig kihasználatlan medencét béreltek az élményrészen. Hétfőn, szerdán és pénteken heti 13 foglalkozást tartottak, mindegyikre 14 főt tudtak fogadni. Ez hetente 182, havonta 728 férőhelyet jelentett.

Beke Máté hangsúlyozta: náluk nem a versenyeztetés a cél, hanem hogy tanuljanak meg úszni a gyerekek és természetesen fejlődjenek. 

De felnőtteknek is tartanak foglalkozásokat, hogy csiszolják a technikát. Több mint kétszáz gyermek jár az edzéseikre, sokan a környékbeli településekről, így akár Nagykőrösről is.

Az ősz folyamán Beke Mátét értesítette a fürdőt üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft., hogy december 31-ig érvényes szerződésüket nem hosszabbítják meg. Mivel ezt már korábban pedzegették, így Beke Mátét nem érte váratlanul a hír, de nem örült neki, és érthetetlennek tartja. Mint elmondta, főleg azért, mert a tanév kellős közepén kerültek így nehéz helyzetbe azok a családok, akiknek gyermeke az egyesület keretein belül sportol, és természetesen nem örül a 110 gyermek sem, hogy a jelek szerint nem folytathatják az úszást, legalábbis nem a megszokott és kedvelt edzőjükkel.

Az indokokról Beke Máté annyit mondott, hogy többféle választ is kapott. Így egyfelől azt, hogy az épülő szálloda vendégeinek szeretnének majd helyet adni a szóban forgó medencében, és ezért nem maradhatnak. 

De már az sem titok, hogy a Kecskeméti Sportiskola (KESI) meghirdette edzéseit az eddigi időpontjaikra, azaz vélhetően a KESI-nek is szüksége van a vízfelületre.

A Swimmate a református tanuszodában is tart edzéseket, már el is kezdték szervezni, hogy a Kecskeméti Fürdőből való kiszorulásuk után a többi foglalkozásuk is ott legyen, de további kellemetlen fejleményként ott is le kellett mondaniuk pályáról a KESI javára.

„Az úszásoktatástól megfosztott gyerekek szüleinek támogatásával és aláírásával kérjük, hogy biztosítsanak számunkra lehetőséget a Kecskeméti Fürdőben" – szól az az elektronikus petíció, amelyet az egyesület Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek írt az ügyben. A petíciót immár közel 350-en aláírták, és a kommentekből kiderül, a szülők igencsak felháborodtak az eljáráson. Többen megjegyezték, hogy a KESI-hez szinte lehetetlen úszásoktatásra bekerülni, és így találtak rá a Swimmate-re, amely magas szakmai színvonalon dolgozik. Most pedig mindez megszűnik, noha a szülők szeretnék, hogy gyermekük tovább úszhasson.

Beke Máté kiemelte: nem konkurencia akarnak lenni, csak szeretnék, hogy a kecskeméti és környékbeli gyerekeknek tudjanak választani, ha úszni szeretnének. 

Még bíznak az együttműködésben, és hogy egy pozitív fordulat történik, bár az egyesület vezetője aggódik, hogy több gyermek abba fogja hagyni az úszást.

– A Swimmate Sportegyesület és a Kecskeméti Fürdőt üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft. közötti határozott idejű szerződés 2021. december 31-én jár le, melyről az egyesületnek a szerződés aláírásakor természetesen tudomása volt. A Kecskeméti Fürdőben az úszásoktatás ezután is maximális kihasználtság mellett és a lehető legmagasabb szakmai színvonalon fog zajlani, melyet leginkább az oktatásra alkalmas vízfelület végessége befolyásol. Minden rendelkezésre álló, és funkcionálisan megfelelő medencében továbbra is biztosítva lesz az úszásoktatás – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Patay Balázs, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában