Szép Zsuzsanna

2021.12.20. 11:20

Húsz gyermek nőtt fel a tassi nevelőszülő otthonában

Szép Zsuzsanna tizennégy éve nevelőszülő, ez idő alatt húsz gyermek cseperedett fel tassi otthonában. Első gyermeke egy lányanya volt, róla és kisbabájáról is gondoskodott. Jelenleg hat gyermek él nála.

Gulyás Sándor

Szép Zsuzsanna tizennégy éve nevelőszülő Fotó: Gulyás Sándor

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, mely a gyermekotthonokra és a nevelőszülői hálózatokra egyaránt kiterjed. Jelenleg közel hétezer, családjából kiemelt gyermekről és fiatalról gondoskodnak. A nevelőszülők egyike a Tasson élő Szép Zsuzsanna.

– Mindig közel álltak hozzám a gyerekek. Négy fiút neveltem párommal, de mindig vágytam egy kis szőke hercegnőre. Sajnos már nem tudtam volna kihordani még egy gyermeket, így az örökbefogadásban gondoltunk, ami végül nem történt meg. Később találkoztam a nevelőszülőség lehetőségével és belevágtunk. A tanfolyam elvégzése után egy lányanya került hozzánk, róla és kisbabájáról gondoskodtunk. Később egy 18-19 éves testvérpár érkezett. A lányok problémásak voltak, de végül mindketten szakmát szereztek, egyikük a főiskolát is elvégezte. Tizennégy év alatt húsz gyermeket neveltem fel – emlékezett vissza Szép Zsuzsanna.

Szép Zsuzsannánál jelenleg hat gyermek él, a legfiatalabb tíz, a legidősebb tizennyolc esztendős.

Nagyon megszerettem a nevelőszülőséget, mert olyat csinálok, ami érzésből megy. Elvégeztem minden tanfolyamot, amit csak ezzel kapcsolatosan lehetett. Nagyon sokat tanultam a továbbképzéseken, a probléma megoldástól, a konfliktus kezelésig bezárólag, ami nagyon sokat segített és segíti mindennapjainkat. 

Attól a pillanattól, hogy hozzám kerülnek, nem kérdés, hogy ugyanúgy vigyázok rájuk, mintha a sajátjaim lennének. 

A gyerekek nagyon aranyosak, bár majd mindegyikük komoly „teherrel” érkezik, mert kiemelték a családból. A bántalmazott gyerekeknél is jellemző, hogy visszahúzódóbbak, és egy kicsit nehezebb megnyitni őket. A mostani „gyermekeim” olyanok, mint az orgonasíp, a legfiatalabb és a legidősebb között nyolc év korkülönbség van. Mindenkinek megvan a maga pozíciója a családban, így a nagyobbak is könnyebben elfogadják, hogy nem ők, hanem a kisebbek vannak a középpontban. Persze időbe került elfogadtatni velük, hogy kevesebbet tudok velük foglalkozni, de minden maradék időmet megpróbálom velük tölteni – fogalmazott Szép Zsuzsanna.

A magyar társadalom végletekben gondolkodik a nevelőszülőkről, vagy megélhetési gondozókként, vagy hősökként tekintenek rájuk. A gyermekek is gyakran kerülnek olyan élethelyzetbe, ami kellemetlenül érinti őket.

– A hátrányos megkülönböztetés nem tesz jót a gyermekek lelki fejlődésének. Szerencsére az én „kis csapatom” rendkívül összetartó és testvérként óvják, védik egymást. Ez a fajta kötelék az ittlévőkön és azokon is megmutatkozik, akik már kiröppentek. A nevelőszülő feladata, hogy a gyermek megtapasztalja családi élet mintáját, elsajátítsa, amit továbbvihet a saját életébe. A célhoz hosszú út vezet. Először azt kell elsajátítaniuk, amit otthon nem tanultak meg. Minden nap más és más, vannak sikerek és kudarcok egyaránt. Az egészen kicsikkel természetesen sokkal könnyebb, hiszen ők „beleszületnek” a családba – emelte ki Szép Zsuzsanna.

A már kirepült fiatalok is rendszeresen visszajárnak „anyához”, mert így szólítják Zsuzsannát. Ha külön szobát nem is, de ágyat mindig biztosít számukra.

– Nevelőszülőként tisztában vagyunk vele, hogy mi csak egy állomás vagyunk a gyermekek életében. Nagyon nehéz viszont azokat elengedni, akik a szemem láttára cseperedtek fel. Szerencsére sokan hazalátogatnak, megkeresnek telefonon, hogylétem felől érdeklődve, vagy tanácsért fordulnak hozzám. Az elválást nehéz elfogadni, de ez az élet rendje – tette hozzá könnybe lábadt szemmel Zsuzsanna.

A nevelőszülő feladata sokrétű, anya, barát egy személyben. Szeretet ad, gondoskodik, példát mutat és fegyelmez.

– Nálunk demokrácia van, de a szabályokat mindenkinek egyaránt be kell tartania. Együtt sírunk, nevetünk, megosztozunk a házimunkán: segítenek a főzésben, a takarításban, a nagyobbak odafigyelnek a kisebbekre. Nevelőszülőnek lenni lelket és erőt próbáló, egész embert igénylő feladat. Vannak időszakok, amikor az ember úgy gondolja, elég volt. Nekem is volt egy megingásom, mikor úgy éreztem összecsaptak a hullámok a fejem felett. A gyermekek ismerik minden rezdülésem, és tudták, hogy nagy baj van. Körém sereglettek és egy dalt énekeltek el közösen. Sírva fakadtam és közben már tudtam, hogy minden rendben lesz. A gyermekek egészséges fejlődése, magabiztossága és őszinte kötődése azt igazolja, hogy nem hiába való, amit csinálok, mert hozzájárulok ahhoz, hogy nekik teljes és boldog életük lehessen – fogalmazott Szép Zsuzsanna.

Együtt készülnek az ünnepre

– Az ünnepek kiemelt fontossággal bírnak. A közös készülődés, tervezgetés még jobban összekovácsolja a mi "kis családunkat". Jelenleg a karácsonyi menü összeállításán dolgozunk. Nagyon sok játékunk van, így ajándék helyett mindenki egy jelképes összeget kap, amit arra költ, amire akar. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató jóvoltából is kerül a karácsonyfa alá meglepetés csomag – tette hozzá Szép Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában