Fejlesztés

2021.12.12. 07:00

Épül a kültéri konyha és a kemence Kunbaracson

Látványkemence és kültéri konyha épül Kunbaracson.

Gulyás Sándor

Jól haladnak a munkálatok Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: Mediaworks

A kivitelezés mintegy 3,5 millió forintba kerül, melyhez hárommillió forint támogatást nyert a község önkormányzata a Leader-programban.

A kemence a meglévő udvari kiülő szomszédságában épül fel, kiszolgálópulttal, bográcsozóhellyel, grillsültővel kiegészítve. Az alap és a falazat már elkészült, jelenleg a kúp kialakítása van folyamatban – tájékoztatott Szabó László önkormányzati képviselő.

– A kemencét hagyományos anyagok felhasználásával építem meg. Cserepet és hódfarkú cserepet használok, így a belsejét soha nem kell a későbbiek folyamán újratapasztani, javítani. A kemence kap egy külső szigetelést is, ami elősegíti a karbantartását. A jó kemence titka, hogy nem feledjük el őseink technikáját és megmaradunk a hagyományos anyagoknál – ismertette a kemenceépítés részleteit a mester, a szabadszállási Szűcs Sándor.

A kemence kifűtése és üzemeltetése is nagy hozzáértést igényel, hogy élettartama minél tovább tartson. A kemencemester kiválasztása így nem egyszerű feladatnak ígérkezik.

A kültéri kemence a közösségi rendezvények, illetve egész évben a sütési-főzési igényekre szolgál majd, valamint fontos, hogy a járvány ideje alatt is biztonsággal tudjuk használni – tette hozzá Szabó László.

A látványkemence és kültéri konyha átadása december 31-re várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában