Galériával

2021.12.06. 12:17

Decemberi ünnepvárást tartottak a kecskeméti Katona József Emlékházban

Gyermekének és zene töltötte meg péntek délután a kecskeméti Katona József Emlékházat, ahol advent alkalmából készültek ünnepi műsorral a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola tanulói.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

Az Emlékházban pénteken 15 órától a gyerekek vették át a terepet. Mint Székelyné Kőrösi Ilona történész, az intézmény szakmai vezetője elmondta, immár több éves hagyomány, hogy Pusztai Tamásné Kováts Emese zeneiskolai tanárnő vezetésével általános iskolás gyerekek jeles alkalmakhoz kötődő műsor keretében mutatják meg művészi tudásukat. Ezúttal a fellépők a járványhelyzet nehézségei miatt a tervezettnél kevesebben, mindössze ketten érkeztek, de a csodás, ünnepi hangulat így sem maradt el.

Forrás: Morva Daniella

A jelenlévők az adventi műsor előtt Székelyné Kőrösi Ilona gondolataival megemlékeztek többek között Szent Miklósról, Luca napjáról, a karácsonyi ünnepkör hagyományairól és a régi kecskeméti karácsonyokról is. Az Emlékház szakmai vezetője felhívta a figyelmet továbbá Katona József egyik kevésbé ismert, de a decemberi ünnepi időszakhoz köthető művére, a Luca széke karácsony éjszakáján című darabra. Mint elmondta, ez a mű azért is különösen fontos és megjegyzendő, mert az író kecskeméti néphagyományokat is megörökített benne.

A megemlékezést követően Pusztai Tamásné tanárnő, valamint Kovács Dorka és Balogh Réka tanulók léptek a „színre”, és körülbelül 20 percen át szórakoztatták a közönséget karácsonyi dalaikkal és zenés műsorukkal, amelyben szó esett a decemberi ünnepekről, a hagyományokról, illetve zenés köntösbe öltöztetve a Mikulásról és a Luca-napról. A gyerekek a jelenlévőket is bevonták a produkcióba, így az adventre jellemző hangszerek mindegyike meg tudott szólalni a teremben, még egy kuriózumnak számító „kőkorszaki” cselló is.

Pusztai Tamásné felhívta a figyelmet az éneklés fontosságára, zárásként pedig reményét fejezte ki affelé, hogy sikerült minden jelenlévőnek értékes közléseket és könnyedén megtanulható karácsonyi dalokat átadniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában