fejlesztés

2021.11.24. 06:55

Új ivóvízkutat fúrnak a halasi telephelyen

Gőzerővel folyik a munka a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. központi telephelyén Kiskunhalason, ahol egy új, több mint 270 méter mély ivóvízkutat fúrnak a szakemberek. Hasonló beruházás készült el nemrégen a szolgáltató másik telephelyén, és újabb kutak fúrását tervezik, hogy a meglévő elöregedő kutakat folyamatosan leváltsák.

Pozsgai Ákos

a20211123_kiskunviz_kutfuras_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A fúrótorony napok óta dolgozik a Kőrösi úti telephely udvarán, a központi irodaépület mögötti területen, ahol a munkálatokat a napokban megtekintette Fülöp Róbert polgármester is. A halasi önkormányzat a kormánytól kapott 380 millió forint rendkívüli támogatásból költ több mint 40 millió forintot az új kút fúrására – hangzott el a bejárás alkalmával.

Az új kutat a már meglévő vízkutak mellett alakítják ki, amelyek már több mint harminc éve épültek, miközben az ilyen kutat átlagéletkora húsz év lenne. Épp ezért a kutak természetes elhasználódása szükségessé tette az új ivóvízkutak fúrását. Mivel a folyamatos ivóvízellátásért az önkormányzat a felelős, ennek az ellátásnak a biztonsága érdekében kezdődött el a beruházás megvalósítása.

– A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. Bács-Kiskun megyében 54 településén végez ivóvíz-szolgáltatást, egy-egy új kút fúrása komoly előkészületet igényel, rendkívül összetett feladat – mondta Vékony Béla, a vízszolgáltató főmérnöke, aki szerint viszonylag kevés olyan vállalkozás van, amelyik meg tud fúrni egy ilyen kutat. A most készülő ivóvízkutat 227 méter talpmélységűre tervezték, jelenleg egy 300 milliméter vastag fúrófejjel fúrnak 200 méter mélységig.

A város éves ivóvízigénye hozzávetőleg kétmillió köbméter, ennek mintegy 33 százalékát a 3-as számú víztelep, 66 százalékát pedig a 2-es számú víztelep biztosítja.

– Az elmúlt nyári időszakban volt megfigyelhető, hogy növekszik a szükséges vízigény, amit ki tudunk szolgálni, van elegendő vízmennyiség, de a biztonságosabb vízszolgáltatás érdekében szükségesnek láttuk egy új kút létesítését, amelyet a korábban tönkrement 1-es számú kút pótlására fúrjuk most meg, ebből a kútból körülbelül 2 ezer köbméter vizet tudunk majd naponta kinyerni – mondta a szakember.

Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. igazgatója hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a közeljövőben Kecelen és Tompán tervezik új ivóvízkutak fúrását, ezzel is biztonságosabbá téve az ivóvízellátást a két településen.

Hajóson és Kelebián is új helyekről nyerik az ivóvizet

A Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. szolgáltatási területén a közelmúltban Hajóson is elkészült egy hasonló beruházás, ott egy több mint 120 méter mély ivóvízkutat létesítettek. Azt megelőzően pedig tavaly szeptemberben Kelebián készült el belügyminisztériumi támogatással, 28 millió forintból egy új ivóvízkút. Az önkormányzat három mélyfúrású ivóvízkútjából csak egy, a kettes számú kút üzemelt, amit 1969-ben helyeztek üzembe és 1996-ban újítottak fel.

– Az új kút beüzemelésével középtávon biztonságosabbá vált a kelebiai ivóvíz-szolgáltatás minősége, ugyanakkor ahhoz, hogy hosszú távon is biztosított legyen, egy újabb kút fúrására lesz szükség – nyilatkozta hírportálunknak korábban Maczkó József polgármester. Elmondta azt is, hogy a déli határ mentén több településen is szükséges lenne újabb ivóvízkutak fúrása a biztonságos vízellátáshoz, az önkormányzatok uniós vagy hazai támogatásban bíznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában