Hunyiné dr. Domokos Emőke

2021.11.21. 15:25

Tíz év alatt küzdötte fel magát a világ élvonalába a miklósi íjász

Tíz éve annak, hogy párja segítségével kezdett el az íjászattal foglalkozni Hunyiné dr. Domokos Emőke. Egy ideig családi hobbiként tekintett a sportra, ami később szenvedélyévé vált. A kunszentmiklósi hölgy mára már mondhatni mindent elért, a számtalan trófea mellett megszerezte a háromszoros mesteríjász címet is.

Gulyás Sándor

Világbajnok íjász Kunszentmiklós Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Kapott fotók 2021/11/17 Hunyiné dr. Domokos Emőke

Forrás: Beküldött fotó

Hunyiné dr. Domokos Emőke civil foglalkozását tekintve fogorvos. Férjével, Hunyi Tamással évekig ingáztak Budapestről Kunszentmiklósra, mielőtt a Felső-Kiskunság fővárosába költöztek.

– Férjem hatására kezdtem el íjászkodni Budapesten. A tanulás gyorsan ment, sorra jöttek az országos és a nemzetközi versenyeken elért eredmények. Az elmúlt tíz esztendőben nagyon sok helyen, többek között Bhutánban, Dél-Koreában, Török­országban, Lengyelországban, Szlovákiában is megfordultunk párommal, és leginkább győztesen tértünk haza.

Dél-­Koreában az íjász-világbajnokságon három, Tamás pedig két aranyérmet szerzett.

Két éve a török­országi 7. Fetih Kupa Nemzetközi Íjászversenyen női tradicionális íj kategóriában hoztam el az első helyezettnek járó díjat. Jelenleg hétszeres világbajnoki és négyszeres Európa-bajnoki cím birtokosa vagyok. A legbüszkébb talán a törökországi Hódítók Kupáján elért eredményemre vagyok. A verseny nehézségét mutatja többek között a rendkívül erős nemzetközi mezőny, illetve a házigazdák feltett célja, hogy mindenkit legyőzzenek. Az én esetemben ez nem sikerült nekik – fogalmazott Hunyiné dr. Domokos Emőke.

A képen (balról-jobbra) Hunyiné dr. Domokos Emőkét Hunyi Magor, Hunyi Tamás Dél-Koreában
Fotó: Beküldött fotó

A kunszentmiklósi íjász amellett, hogy a sportágban mindent elért, amit lehetett, megszerezte a háromszoros mesteríjász címet is. Teljesítménye az országban egyedülállónak számít.

A családban mindenki íjászkodik, a nyolcéves Magor már Lengyelországban is bizonyított
Fotó: SzaSaLa

– A Magyar Íjász Szövetség Történelmi Íjász Szakág Mester­íjász fokozatát három különböző történelmi íjász országos bajnokságon elért teljesítmény alapján lehet elnyerni. A kitétel, hogy két egymást követő versenyévad alatt kell elérni az I. osztályú minősítést. Nekem mindez a modern anyagú, természetes anyagú történelmi íj, vadászíj kategóriában is sikerült. Azt gondolom, hogy mindent elértem, amit célul tűztem ki, jövőre viszont a gyulai világbajnokságon még bizonyítani szeretnék – tette hozzá.

Férjét, Hunyi Tamást tíz esztendeje választották meg a kunszentmiklósi Nyílegyenes Íjász Club vezetőjévé, azóta együtt dolgoznak azon, hogy az íjászatot minél többen megismerjék, elismerjék.

– Szeretnénk, ha nagyon sok gyermek kipróbálná az íjászatot. Jelenleg két pályán működünk, székhelyünknek Kunszentmiklóst tekintjük. Az évek során rendkívül jó csapat alakult ki, ahol mindig családias a hangulat.

Célunk, hogy az emberek, főleg a gyermekek, megismerjék az íjászat örömét, a sportág pedig tömegbázissá nője ki magát.

Egyesületünk jelenleg mintegy ötven főt számlál, a versenyzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre. A kicsik nagyon lelkesek, ám a kamaszkorban sokan felhagynak a sporttal. Jó érzés viszont megtapasztalni, hogy a középiskola elvégzése után sokan visszatérnek hozzánk – mondta.

Hunyiné dr. Domokos Emőkét tevékenységéért és eredményeiért több rangos kitüntetéssel jutalmazták. Egyebek között megkapta a kunszentmiklósi képviselő-testület Mózes Albert-díját, tavaly pedig Bács-Kiskun Megye Sportdíját, a Kunszövetség Sudár István-emlékdíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában