Járványügyi óvintézkedések léptek életbe a templomokban

A maszk és a kézfertőtlenítő használata mellett további járványügyi intézkedéseket is bevezettek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye területén zajló szertartásokra vonatkozóan.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Dr. Bábel Balázs érsek közleményben tájékoztatott arról, hogy az egyházmegye területén zajló szertartásokra vonatkozóan milyen járványvédelmi intézkedéseket vezetett be. Az ünnepi hosszú hétvége óta érvényes szabályok szerint a szertartást végző, illetve az őt segítő személyek (pl. koncelebránsok, ministránsok, liturgikus szolgálattevők) számára kötelező a maszkviselés, és a főcelebránsnak is maszkot kell húznia, legalább az áldoztatás során, ami csak kézbe történhet. Az ostyát ő és minden más áldoztató pap kizárólag kézfertőtlenítés után érintheti meg, és a liturgiából határozatlan időre ki kell hagyni azt a szakaszt, amely kézfogásra szólít fel.

A főpásztor kikötötte, hogy a templomok bejáratánál legyen mindenki számára elérhető kézfertőtlenítő szer, amivel párhuzamosan betiltotta a szenteltvíztartók használatát, és javasolta a felületek fokozott fertőtlenítését. Mivel a készpénzcsere szintén alkalmas a koronavírus továbbadására, azt kérte, hogy a perselyezést ne az eddig megszokott módon, hanem például a hirdetmények közzététele során, vagy a hívek templomból történő távozása közben végezzék.

Az istentiszteletre érkezőknek azt a határozott utasítást adta, hogy csak maszkot viselve lépjenek a templomokba, viszont távolmaradást kért mindazoktól, akik a COVID tüneteit, például köhögést, tüsszögést, orrfolyást észlelnek magukon.

Lévén az érseki közlemény erről külön nem rendelkezik, a híveknek nem feltétlenül kell ügyelniük a távolságtartásra, és a misén való részvételnek nem feltétele a védettségi igazolvány felmutatása sem. Ettől függetlenül dr. Bábel Balázs kérte, hogy az emberek buzdítsák egymást a védőoltás felvételére és imádkozzanak a járvány mielőbbi megszűnéséért.

Borítóképünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában