Szlovákia

2024.05.27. 16:11

Tovább javult Robert Fico állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák kormányfő állapota, aki ellen május közepén merényletet kíséreltek meg – közölte hétfőn a szlovák kormány és a miniszterelnököt kezelő besztercebányai Roosevelt kórház, írja az MTI.

MW

Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányközlemény szerint

a legutóbb elvégzett vizsgálati eredmények alapján a hétfői orvosi konzílium megerősítette, hogy a miniszterelnök egészségi állapota fokozatosan tovább javul.

További részleteket azonban nem hoztak nyilvánosságra.

Az 59 éves kormányfőre május 15-én Nyitrabányán egy 71 éves férfi nyitott tüzet közvetlen közelről. A támadó, akit a szlovák média Juraj Cintulaként azonosított, négy lövéssel találta el Ficót, akit azóta többször is meg kellett operálni.

A merénylőt május 18-án a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű különleges bíróság elé állították, amely előre megfontolt emberölési kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, és azt állította, hogy nem akarta megölni a miniszterelnököt.

Robert Fico 2023 októbere óta tölti be ismét a kormányfői tisztséget, miután Irány (Smer–SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában