kecskemét

2021.10.26. 12:39

Újabb szenior szabadegyetemi előadást tartanak a GAMF karon

Oroszország és Kína 21. századi geopolitikai stratégiái és ezek hatása a kelet-közép-európai térségre címmel tartják meg szerdán az újabb szenior szabadegyetemi előadást a GAMF karon, melyre az idősebb korosztályt várják.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Bús Csaba

A Neumann János Egyetem a CédrusNet Kecskemét Programmal összefogásban most ősszel is folytatja a „Hírös Szabadegyetem – Szenior Akadémia” előadássorozatát. Ennek újabb programja szerdán 17 órakor kezdődik a Neumann János Egyetem GAMF Karán, a Bolyai János kiselőadóban. Dr. Bernek Ágnes, a Neumann János Egyetem Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője Oroszország és Kína 21. századi geopolitikai stratégiái és ezek hatása a kelet-közép-európai térségre címmel tartja meg előadását.

A 21. század elején formálódik egy új többpólusú és több koncepciójú világrend, amelynek két legfőbb alakítója egyértelműen Oroszország és Kína. E két feltörekvő nagyhatalom jelenlegi geopolitikai stratégiáinak kiemelt célja egy új eurázsiai erőtér megteremtése. Az előadó arra is kitér, hogy vajon kialakul-e a jövőben egy eurázsiai gazdasági térség, milyen ázsiai és európai államok lesznek Oroszország és Kína szövetségesei e geopolitikai nagy játszmában? A közép- és kelet-európai országok milyen új geopolitikai szerepkört kaphatnak, nevezetesen térségünk a Nyugat és Kelet közötti ütközőzóna helyzetből válhat-e ezen új eurázsiai erőtér hídtérségévé, kaputérségévé? Az előadás egy geopolitikai jövőkép felvázolása révén fog mindezen kérdésekre választ keresni.

Az intézmény területén kötelező a maszk viselése.

Borítóképünk archív-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában