galériával

2021.10.01. 19:55

Több mint 129 millió forintból újult meg a halasi katolikus óvoda udvara

Ünnepélyes keretek között áldotta meg Kiskunhalason a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézményének megújult udvarát dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A rendezvény egyfajta ünnepélyes lezárása is volt az elmúlt évek fejlesztéseinek, amely során az óvoda épülete teljesen megújult és egy új épületszárnnyal bővült.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Több mint 129 millió forintból újult meg az országos egyházi óvodafejlesztési program keretében a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda Lomb utcai tagintézményének udvara, amelyet 2012 szeptembere óta működtet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye. A pályázati pénzből térkövezett parkoló épült az óvoda előtt, a gyerekek mesevilágát övező 13 méter hosszú törpés kerítés az utcafronton, 700 négyzetméter térburkolat készült el az udvar belső területén, 25 négyzetméteres kerékpártároló a szülők és az óvodai dolgozók részére, 11 darab modern udvari játékot építettek és telepítettek, a játszótér 400 négyzetméteres területét ütéscsillapító talajburkolattal fedték le, két 12 négyzetméteres mobiltárolót is építettek, amely a gyerekek kinti játékainak, valamint az óvoda kerti szerszámainak a biztonságos tárolását szolgálja. Az óvodai csoportok számára egy-egy udvari falkiülőt telepítettek a szabadtéri foglalkozásokhoz, a kinti kulturált étkezéshez, valamint épült hetven méter falazott kerítés is a szomszédok nyugalmának megőrzésére és egy a gyerekek sportolási lehetőségét biztosító ovifocipályát is tudtak telepíteni.

Fotó: Pozsgai Ákos

Korábban 2014-ben egy másik nyertes ötvenmillió forintos pályázatnak köszönhetően az óvoda teljes nyílászáró cseréje, a külső hőszigetelése, valamint a fűtés-és melegvíz-ellátás korszerűsítése valósult meg. A támogatásból kilenc darab napelemet és három napkollektort is telepítettek. Négy évvel később 2018-ban a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye anyagi támogatásával az óvodai épületet 259 négyzetméterrel bővítették, az óvoda így 117 férőhellyel, négy csoportban folytathatta óvodai nevelését.

Fotó: Pozsgai Ákos

Dr. Fedor Tibor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egyházi Kapcsolattartási és Együttműködési Főosztályának főosztály vezetője elmondta, hogy a kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot követően meghirdette az anyaországi óvodák fejlesztésének programját is, melynek egyik pillére a katolikus óvodafejlesztési program. Az egyházi országos óvodafejlesztési programra 67,3 milliárd forintot ítélt meg, amelyből eddig 49 milliárd forintot folyósítottak, és a 2022-es költségvetési törvényben is szerepel erre a célra további 10 milliárd forint.

A program körülbelül 200 óvoda fejlesztését célozza, amelyből eddig 135 óvoda fejlesztése, illetve létrehozása – ebből 55 új intézmény, 80 bővítés, és fejlesztés – kezdődött, illetve valósult meg országszerte.

A főosztályvezető megjegyezte: az állami támogatásoknak akkor van értelme, ha az adott program mögött élő közösség van, olyan emberek, akik a közös programhoz hozzáteszik a maguk munkáját, ahogy az Kiskunhalason is tapasztalható. Országosan nagyon sokan igénylik a keresztény nevelést, ami azt mutatja, hogy hazánkban a keresztény közösségek reménnyel tekintenek a jövőbe – fogalmazott. Hozzátette: a kereszténység nemcsak az egyes embert építi szellemileg és lelkileg, de a közösséget és a kultúrát is építi.

Bányai Gábor, a térség (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb döntésének nevezte, hogy az egyházakat a kormány bevonta a közoktatás és a szociális jellegű feladatok ellátásába.

– Komoly szándékunk volt, hogy az egyházak felé toljuk el a közoktatás egy részét, az idősek ellátásába is bevonjuk a magyar egyházakat, hisz, ha valahol értik, jobban értik, mint a magyar állam, vagy a helyi önkormányzatok a rászorulók ellátását, a fiatalok nevelését, akkor azok az egyházaink – fogalmazott a politikus. Hozzátette: ebben óriási viták vannak a mai napig, hisz egy visszaállamosítási szándék is megjelent az elmúlt hónapokban az induló választási kampány részeként, de remélem, hogy a józan ész fog győzni Magyarországon és az egyházakat nem kisebbíteni akarják, hanem a szerepüket növelni.

Bábel Balázs áldotta meg az óvoda megújult udvarát
Fotó: Pozsgai Ákos

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek arra emlékeztetett, hogy Szent Józsefről kapta a nevét az óvoda, s habár manapság már vannak férfiak is az óvodapedagógusok között, de Szent József volt az első óvóbácsi, hiszen nem vér szerinti atyja volt Jézusnak, mégis akarta, hogy megszülessen, óvta az üldöztetéstől, szerette és nevelte.

– Szent József és Jézus története egy szép íve annak, hogy a fogantatástól a felnőtt korig hogyan kell kísérnünk a gyermekeket – mondta köszöntőjében az érsekatya, aki beszéde végén a gyerekek ünnepi műsorát megelőzően megáldotta az megújult udvart és az épületeket.

Tallér Erzsébet, a tagóvoda vezetője az újonnan telepített játékok mozgásfejlesztésre gyakorolt hatásáról beszélt az átadón. – A három-hat éves gyermek fejlődésének alappillére a szabad mozgás, a mozgásfejlesztés. Erre kiváló alkalom nyílik a 2018-ban megépült tornateremben. Ezt a lehetőséget tudtuk kiterjeszteni a tágas, fákkal teli udvarunkban telepített, modern, a kisgyermekek életkori sajátosságait figyelembe vevő, magas szintű mozgáskoordinációs feladatokat is megvalósító új színes játékeszközökkel, ami hatalmas öröm a számunkra – mondta.

– Hiszünk abban, hogy a környezet közvetlenül nevel, s a gyerekek úgy tekintenek most óvodájukra, mint az otthonukra. A megújult szép modern környezetben a gyerekek jobban nevelhetőek, a hitet és a tudást még közelebb tudjuk így vinni hozzájuk – hangoztatta Dózsáné Mohos Mónika a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója az ünnepélyes átadón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában