galériával

2021.10.08. 11:25

Szabadkai piac: a slow-mozgalom és fogyasztói társadalom násza

Rizses csoki, koptatott farmer, családi zokniszett és Drum-dohány – ebből a listából már minden gyerek tudta a 90-es években, hogy nem a karácsony közeleg, hanem a szülők a szabadkai piacra készülnek. Vajon tombol-e még ez a vásárlási hév, és ha igen, miben változott a helyszín és a kínálat az elmúlt évtizedekben? Tartsanak velünk egy kis kiruccanásra és megtudják!

Bajáki Zsanett

A rendszerváltás utáni évek során a Bács-Kiskun megyeiek fele havonta megfordult a tompai határon, hogy a Zsigulit csurig pakolja a magyar árak tizedéért vásárolt élelmiszerekkel, ruházati cikkekkel, háztartási- és tisztítószerekkel, és így térjen haza Szabadkáról. A családi legendák szerint nálunk még arra is volt példa, hogy hazafelé nagypapát buszra ültettük, mert így több hely maradt a kocsiban a bevásárlásra.

Vajon tombol-e még ez a vásárlási hév, és ha igen, miben változott a helyszín és a kínálat az elmúlt évtizedekben? Tartsanak velünk egy kis kiruccanásra és megtudják!

Nos, a szabadkai piac még ma is ideális helyszín lenne egy shopping-elvonó terepgyakorlatához, ugyanis itt aztán tényleg minden van, ráadásul két négyzetméteren belül megfér egymással a Gucci-táska, a LED-izzós csillár, a csilis-kolbász és a piaci kóbor kutya, úgyhogy vásárlásfüggő legyen a talpán, aki ennek ellen tud állni.

Századváltó szakértelem

Kültéren jellemzően a szerszámos-, kellékes-, járműves-blokk van, ahol a szakik folyamatos eszmecserében vannak, és nincs olyan közlekedési őskövület, vagy gépszerkezeti hiba, amihez ne tudnának megoldást, na meg persze alkatrészt ajánlani. Én is megkaptam a hazai rendelést néhány Simson és Pannónia alkatrészre, bakelitekre és indexlámpára, de mivel senkinek nem vettem semmit, inkább csak a csavarok között nézelődtem, letudva ezzel az anyázós részt.

Magyar őstermelők a frontvonalban

A fedett piacon először az élelmiszerek közé keveredtünk be, ahol egymást érték a magyar eladók. Egy kiemelkedően szép zöldségespult eladója elmondta, hogy már harminc éve, azaz a nyitás óta piacozik. Kezdetben helyi termelőként hordta ki eladni a zöldséget és a gyümölcsöt, mostanra viszont már túladott a termőföldeken, mert sem energiával, sem anyagilag nem bírták.

– A koronavírus nagy törést jelentett a piacozók életében – mesélte a középkorú hölgy. – Most, hogy végre feloldották a korlátozásokat sem lett sokkal jobb a helyzet, hiszen az aszály miatt nagyon kevés a termés. A hiány pedig jócskán felemelte az árakat, így a helyiek ritkábban vásárolnak a piacon, és akkor is csak az olcsóbb dolgokra futja. Magyarországról is egyre kevesebben járnak át, mert hiába tudnak itt olcsóbban vásárolni, a szigorú vámszabályok miatt már nem tudnak olyan mennyiséget elvinni.

Tovább haladva a soron rendre magyar családi vállalkozásokba botlottunk, akik hasonló tapasztalatokról számoltak be. Ettől függetlenül a Martonosi Paprika standjánál is hatalmas mosollyal és részletes ismertetővel kínálják a spontán szín-és ízorgazmust előidéző fűszercsodákat.

Fotó: Bajáki Zsanett

És, ha már az ízeknél tartunk, természetesen kihagyhatatlan a piaci burek, amihez akkora buciban adják a pljeskavicát, hogy legalább ötször körbe kell futni Szabadkát, mire a tizedét ledolgozzuk.

Alkalmi illúzió, jutányos áron

Persze a piramisokba halmozott Gucci, Nike és Adidas mégsem az, de itt elsősorban az illúziót vásároljuk meg, ráadásul jutányos áron. A ruhatengeren túl pedig éppen akad egy kávéillatú talponálló, ahol elmerenghetünk a piac furcsa anomáliáján. A hamis világmárkák erdeje és az előbukkanó közvetlen, ráérős, történetmesélős kiszolgálás szimbiózisa egy olyan világot teremt, ahol a tömegfogyasztás és a slow-mozgalom egyszerre érvényesül, így az ember néha úgy érzi magát, mint egy ádámkosztümös időutazó.

A változás tehát tagadhatatlan. Valami azonban úgy tűnik, hogy mégis megbújt az egymást ölelő standok réseiben, a mosolygó lakatosmester bajsza alatt, vagy a kiterített lakástextilek lebbenésében. Egy érzés, hogy az ember itt mégis kicsit szabad(ka).

 

Szabadkai piac tutorial

A szabadkai piac címe: Szerbia, 24000 Szabadka, Dure Dakovica 23.

Nyitva tartás: H-P: 7:00-15:00, Sz: 7:00-15:45, V: 8:00-14:00

Elfogadott pénznemek: magyar forint, szerb dínár, euró

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában