galériákkal frissítve

2021.10.13. 06:55

Több beruházást is átadtak a 110 éves Borotán

Megalakításának 110. évfordulóját ünnepelte Borota az elmúlt napokban, emlékfát ültettek a faluház udvarán, a Magyar Falu Program forrásaiból megvalósult beruházásokat adtak át, valamint nagyszabású ünnepséget rendeztek a művelődési házban, ahol köszöntötték a település idős és legfiatalabb lakóit is.

Pozsgai Ákos

a_20211012_falunap_borota_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A Kiskunsági-homokhátság és a kiváló Bácskai-löszhát találkozásánál, Jánoshalmától tíz kilométerre fekvő, valamivel több mint ezerháromszáz lelket számláló Borota megszenvedte a tatárjárást, a törökdúlást és még Rém községhez is tartozott több mint 160 évig. De 1911-től végleg különvált a szomszéd községtől, azóta létezik mint önálló település, ezt a 110. fordulót ünnepelték a település lakói az elmúlt napokban.

– Sokan és sokat dolgoztak és dolgoznak ma is azért, hogy élhetővé váljon a település, hogy a jövő nemzedékének átadjuk azt a tudást, élni akarást, kitartást, tapasztalatot és szeretetet, amit mi magunk is itt tanultunk meg.

Azon dolgozunk, hogy az előző évszázadot még sok száz év kövesse, ezért folyamatosan építjük, szépítjük településünket – hangoztatta Kissné Tóth Renáta polgármester a falu ünnepségén, amelyet megelőzően a Magyar Falu Program keretében nyert pályázati forrásból megvalósult fejlesztéseket is átadtak a településen.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az új temetőben ötmillió forintból elkészült egy háromszázhúsz négyzetméteres bekötőút a ravatalozó előtt, a korábbi bekötőút folytatásaként. A nyolcvanas években épült ravatalozó épületét még az előző önkormányzati ciklus idején bővítették és újították fel teljesen.

Ünnepélyes keretek között átadták a felújított Kicsi Vagyok Én Napköziotthonos Óvodát is, ahol szintén a Magyar Falu Program keretében nyert 7,8 millió forintból teljesen megújultak a vizesblokkok. Egy korábbi hibás kivitelezés miatt évek óta probléma volt a vízzárással, ezért mostanra halaszthatatlanná vált ez a beruházás, amely keretében új szanitereket építettek be, a teljes vízrendszert, valamint a villamos hálózatot felújították, új lámpatesteket, bojlert szereltek be, zuhanykabint és válaszfalakat építettek. Belül újrafestették az óvodát, a még látható kisebb esztétikai hibákat pedig még az őszi szünet során kijavítják. Borotán nem növekszik, de nem is csökken a gyermeklétszám, jelenleg harmincöt kisgyermek jár az intézménybe, két csoportra osztva, az óvoda 1959 óta működik ebben az épületben.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Az óvoda a községben gyermeket nevelő családok részére több mint egy intézmény. Itt formálódnak először a gyermekek és a szülői közösségek, és ezek a gyökerek eredményezik később a közösség életét – fogalmazott Mayer-Vlasics Szilvia, az óvoda vezetője.

Az emlékfaültetésnek szép hagyománya van a településen, a falu önállóvá válásának 100. évfordulóján dr. Ádám Antal korábbi tanácselnök ajánlott fel egy tölgyfát, amit akkor a templom kertjében ültettek el. Most a jeles évfordulóra pedig egy fenyőcsemetét ültettek el a faluház udvarán. Azért fenyőt, mert a borotai címerben a tölgyfa mellett egy fenyőfa is látható. Az emlékfát Kissné Tóth Renáta polgármester, Bányai Gábor országgyűlési kép­viselő, Menyhárt Sándor plébános, valamint a képviselő-testület tagjai a falu lakóival közösen ültették el.

Menyhárt Sándor plébános megáldott a Tanítók fáját is, amelyet Ágoston Lajos volt iskolaigazgató kezdeményezésére állították fel 2005-ben, de az iskolafelújítás miatt ideiglenesen máshova került és most helyezték vissza az iskola elé. Nemcsak az elhunyt, hanem az összes olyan pedagógus neve szerepel a Tanítók fáján, akik valaha oktattak a borotai általános iskolában.

Fotó: Pozsgai Ákos

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a borotai vidék szépségére hívta fel a figyelmet a falunapi ünnepségen, amiről azonban szerinte elsősorban csak a helyiek tudják, hogy milyen értékeket hordoz magában.

– Még sokat kell dolgozni azért, hogy meg tudjuk csinálni azt, amit az őseink tudtak. Ehhez a magam részéről azt tudom hozzátenni, hogyha bármilyen fejlesztési elképzelése van a településeknek vagy az itt lévő vállalkozóknak, abban segíteni fogok a legjobb tudásom szerint – mondta a kép­viselő.

A falunapi ünnepségen a helyi óvodások és iskolások mellett a kalocsai hagyományőrző néptáncosok műsora is nagy sikert aratott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában