galériával

2021.10.08. 14:09

Közel 30 millió forintból újult meg két szeremlei utca

Közel 30 millió forintos Magyar Falu Program támogatásnak köszönhetően megújult Szeremlén az Újsor utca és a Zrínyi utcának egy része. Az ünnepélyes átadásra péntek délelőtt került sor, ahol részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Az ünnepélyes útátadón Varga György polgármester köszöntötte elsőként az érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy egy útfejlesztés nagyon nagy dolog a kistelepülés lakóinak életében, hiszen évekkel ezelőtt erre nem volt példa.

– Különösen nagy szó egy útátadás számunkra, ha a böjtösebb évekre tekintünk vissza. Hosszú évek, talán mondhatom, hogy évtized alatt sem tudtunk új utat, vagy felújított utat átadni. Emiatt külön öröm mindannyiunk számára, hogy a mögöttünk lévő esztendőkben, és az idei évben is volt alkalom arra, hogy új útnak örüljünk. A Magyar Falu Program keretében tudtuk ennek az útnak a felújítását megvalósítani. Reménykedve tekintünk a jövő felé és bízunk benne, hogy újabb és újabb felújításoknak tudunk majd örülni– fogalmazott Varga György polgármester az útátadáson.

Zsigó Róbert
Fotó: Márton Anna

A polgármester beszéde után Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője szólt az egybegyűltekhez. Megemlítette, hogy évekkel ezelőtt, a polgármesteri találkozókon a kis települések vezetői mondták el, hogy jó lenne, ha valamilyen megoldást találna a kormány arra, hogy a falvak is tudjanak pályázni, fejleszteni.

– 2009 óta tartunk rendszeresen a választókerületben polgármesteri találkozót. Egy akkori találkozó meg is maradt bennem, ahol beszéltünk egyrészt a közmunkáról, hogy rengeteg dolog lenne a falvakban, amit meg kellene csinálni, de nincs erre ember. Másrészt szó esett a falusi fejlesztésekről. 2009-ben arról beszélgettünk a polgármesterekkel, hogy kellenének olyan programok is, amelyekben 5-10, vagy 20-30 millió forintot lehet nyerni és kisebb, de egyébként fontos fejlesztéseket valósíthatóak meg ennek keretében. Ezért jött létre – de kicsit tovább tartott, mert rendbe kellett tenni az ország gazdaságát, hogy legyen miből adni – a Magyar Falu Program, amely tisztán hazai költségvetési forrásból finanszírozza az ötezer fő alatti kistelepülések fejlesztéseit. Van olyan pályázat, amely kétmillió forintot ad, de van, ami 30 millió forintot is. Ez az útszakasz közel 750 méter hosszan, nagyjából 30 millió forintból újulhatott meg. A Magyar Falu Program – annak ellenére kisebb fejlesztések valósulnak meg belőle – 2019 második fele óta több mint 2,6 milliárd forintnyi fejlesztést tett lehetővé, a választókerület 25 településén – zárta gondolatait Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában