megemlékezés

2021.10.08. 07:00

Kiskunfélegyházán is megállt a fejedelem hamvait szállító vonat

A II. Rákóczi Ferenc hamvait hazaszállító vonat 1906 októberében Kiskunfélegyházán is megállt. Erre a történelmi eseményre emlékeznek a településen a hétvégén.

Vajda Piroska

Október 10-én, vasár­nap, 18 órakor a Szent István-templomban zenés, ismeretterjesztő előadást tartanak.

Mint ismert, II. Rákóczi Ferenc az 1703-ban kirobbant szabadságharc bukása után Rodostóba száműzetésbe vonult, ott is halt meg 1735-ben. Ferenc József uralkodó – engedve a magyarok régi óhajának, és belátva, hogy Rákóczi hamvainak hazahozatala nem jár politikai kockázattal – 1904-ben beleegyezését adta, hogy a fejedelem és egykori bujdosó társainak földi maradványait hivatalos és ünnepélyes ceremónia keretében Magyarországra szállítsák.

A vonat 1906. október 27-én érkezett a magyar országhatárhoz. Szerte az országban, különösen a Rákóczi-kultuszhoz kötődő településeken emlékmáglyák, úgynevezett Rákóczi-­tüzek gyúltak. A Szeged–­Budapest útvonalon éjjel haladt át a vonat, 1 óra és reggel 8 óra 20 perc között, ezen az útvonalon Kiskunfélegyházán is megállt a vonat hajnali 4 óra 10 perckor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában