BUDAPEST / SZANK

2021.10.02. 08:50

Gasztonyi Dánielt is meghívták a vadászati világkiállításra

A szanki mestersolymászt is meghívták az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra.

Tapodi Kálmán

A szanki solymászstand a világkiállításon

Forrás: Beküldöttfotó

Gasztonyi Dániel szanki mestersolymász és idomított ragadozó madarai már sok bemutatón és filmben szerepeltek. A hazánk legnagyobb ragadozómadár-tenyészetét működtető családi vállalkozás a napokban az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is bemutatkozhatott.

– Már két éve is megkerestek bennünket a szervezők, hogy vegyünk részt a világkiállításon solymászbemutatóval. Az elmúlt hetekben felgyorsultak az események és így a rendezvény első két napján ott lehettünk a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban – mondta el Gasztonyi Dániel, akinek standja közvetlenül a konferenciák fő helyszíne mellett kapott helyet.

A bemutatók során a magyar solymászat több mint ezeréves múltra visszatekintő hagyományát – ami 2012-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára –, a ragadozó madárral történő vadászatot, valamint a vadász­íjászatot is megismerhették a látogatók.

– Nyolc jól idomított madarat, baglyokat, sólymokat és sast vittünk magunkkal a kiállításra.

Ezek a madarak a népes közönség előtt is fegyelmezetten tudják végrehajtani a feladatokat – ezúttal is jól vizsgáztak. Az íjászat bemutatása sem okozott gondot, hiszen magam is régóta gyakorlom ezt a vadászati módot.

Mivel feleségemmel együtt jól beszélünk angolul és németül, így a külföldiek számára is könnyen megérthetőek voltak a bemutatóink – számolt be Gasztonyi Dániel, akit egész családja elkísért a világkiállításra.

– Meséltem a gyerekeinknek, hogy ötvenévente rendeznek mifelénk hasonló nagyságú rendezvényt. Rákérdeztem, akarnak-e jönni, és pillanatok alatt eldőlt, hogy velünk tartanak. A második osztályos Zselyke lányunk alighanem a legfiatalabb szereplője volt a rendezvénynek, de Botond is segített, amit a karonülő Zsályától még nem várhatunk el – mondta el a szanki mestersolymász, akinek felesége, Alexandra is vizsgázott solymász.

A felkérés jókora logisztikai feladatot is jelentett a Gasztonyi családnak, hiszen a stand berendezése és a bemutatók után, estére vissza kellett térniük a szanki tanyájukra, hiszen az otthoni állatokat is el kellett látni. Hajnalban aztán máris indulhattak vissza a fővárosba.

– Fárasztó volt, de a pozitív visszajelzések alapján úgy véljük, hogy megérte.

Sőt, még az is elképzelhető, hogy újabb bemutatókat kell tartanunk a világkiállítás idején – mesélte Gasztonyi Dániel.

A szanki solymászstand a világkiállításon. Balról: Gasztonyi Alexandra és Zsálya, Nagy Olga Mária solymász, Zselyke, Gasztonyi Dániel és Botond.
Fotó: Beküldöttfotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában