galériával

2021.10.14. 16:43

Felszentelték a sükösdi általános iskola kápolnáját

A sükösdi Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskolát 135 millió forintból újították fel. A szerdai ünnepségen átadták és hálát mondtak, hogy elkészült az iskola kápolnája is. Az eseményen dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita szentelte fel az új kápolnát és celebrálta a szentmisét. Az átadási ceremónián részt vett dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat alelnöke és Tamás Márta polgármester.

Márton Anna

A kápolna berendezése a hetényegyházi Kovács Zsolt és testvére, Kovács István mesterek munkáját dicséri. A Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola egy részét a 2016-ban született kormánytámogatásnak köszönhetően a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye újította fel 135 millió forintból, ennek részét képezi a a főépület teljes tetőcseréje és a födémszigetelés. Kicserélték továbbá a nyílászárókat az épület Templom utcai oldalán, valamint elkészült az emeletre vezető lépcső is.

– Létrehoztunk egy közel 200 négyzetméteres közösségi téret, melynek egyik feléből alakítottuk ki az iskolakápolnát. Terveink között szerepel a másik rész könyvtárrá alakítása is. A költségek egyik részét a pályázaton nyert pénz fedezte, melyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által, a Magyar Falu program keretében nyertünk 2019-ben. A hiányzó összeget Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár biztosította minisztériumi forrásból – részletezte Mihálovics Ferenc, a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskola igazgatója, aki beszédében megköszönte a fafaragók és a pályázatírók munkáját, valamint megajándékozta őket és a vendégeket.

– Ahol kápolna épül, ott az emberek egymásra találnak. Itt az igazság, az igaz út felé fordulunk és tápláljuk, illetve erősítjük a sok megpróbáltatásnak kitett hitünket – zárta gondolatait az igazgató.

A kisiskolások kedves műsorral lepték meg a jelenlévőket, majd következett az ünnepi beszédek sora. Zsigó Róbert államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években 9,8 milliárd forint érkezett a térség iskolafejlesztésére.

– Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafelújítási programja zajlik Magyarországon. Ennek a programnak a keretein belül sikerült felújítani a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskolát és megépíteni a kápolnát – mondta köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, majd hozzátette: folyamatosan azon dolgoznak, hogy a sükösdi élet a lehető legjobb színvonalon működhessen.

– Örömmel jöttem ebbe az iskolába, hiszen amikor az ember hazaérkezik, az teljesen más érzés, mint amikor az ország bármely másik iskolájában tesz látogatást – fogalmazott dr. Maruzsa Zoltán, aki általános iskolás éveit ezen intézmény falai között töltötte. – Jó látni, hogy sok fejlesztésen ment keresztül az iskola. Három dolgot emelnék ki: fontos, hogy az iskola foglalkozzon azzal, mit és milyen mértékben kell megtanítani a diákoknak, illetve odafigyeljen a szellemi tudás mellett az egészség és a test fejlődésére, azaz a sportra. Hangsúlyt kell fektetni továbbá a lélekre, melyhez mostantól adott egy tér, amelyet úgy alakítottak ki, hogy találkozási pont legyen a lélek és Isten között.

Tamás Márta polgármester a hála és a köszönet szaván szólt az ünnepeltekhez.

– Az iskola felújításával és a kápolna létrejöttével szinte egy második faluközpont alakulhatott ki a településen. Ez azért is különösen fontos, mert a község most ünnepli a Dunai föltelepülésének kétszázadik évfordulóját, ezek a fejlesztések pedig ezt az ünnepet is szépen megkoronázzák – emelte ki a település első embere.

Fotó: Márton Anna

Folyamatosan fejlődik az oktatás színvonala

Zsigó Róbert államtitkár hangsúlyozta, hogy az elmúlt években 9,8 milliárd forint érkezett a térségbe iskolafelújításra. Az elmúlt öt évben a Bajai Tankerület 2,8 milliárd forintot költhetett az iskolák fejlesztésére. A bajai felsőoktatás 4,2 milliárd forintból korszerűsödhet, míg a szakképzésre 1,2 milliárdot költöttek és az egyházi iskolákra még további 1,1 milliárd forintot fordítottak.

– Ezek a fejlesztések nem öncélúak, hiszen azért valósítjuk meg őket, hogy a tanárok és diákok megfelelő színvonalon tudják végezni a munkájukat – foglalta össze gondolatait Zsigó Róbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában